Biologisk mångfald skapas av motorsågar, ej av el-cyklar

11 december, 2018

Jag tror det var 2012 som jag avverkade en backe mitt i byn hemma. Smultronstället nummer ett! Och tvärt emot vad alla tror så blev byns innevånare glada och dessutom har jag har ett litet experiment där i hemlighet.

 

Jag hade en fin skogsbacke som låg mitt inne i byn. Det var faktiskt rätt mycket folk i alla åldrar som besökte den. Jag hade mina egna ”smultronställen” där också. Men eftersom Skogsstyrelsen förvägrat mig att avverka på annat håll karvades denna skog ner i stället.

 

Eftersom jag tycker att mina grannar borde få tid att vänja sig vid tanken att skogen kommer att försvinna, oavsett vad de tycker om det, så informerade jag dem i förtid. Naturligtvis var det några som hade synpunkter men faktum är att de flesta inte riktigt förstod varför jag informerade. Det var ju min mark att bruka. Inställningen hänger säkert ihop med en högre medelålder och livsstil som är närmre en fysisk närhet av samhället.

 

Började ringa

När väl skogen var borta och det stod ståtliga frötallar kvar började samtalen komna in.

  • Tack för att du högg ner skogen. Äntligen har vi lite sol på vår tomt. Vem vet, kanske hinner snön försvinna innan midsommar nu!
  • Tack för att du högg ner skogen. På morgonen är det så vackert att titta på älgarna och rådjuren som går på hygget och beter.
  • Tack för att du högg ner skogen. Nu verkar byn mer välkomnande och aktiv på något sätt.
  • Tack för att du högg ner skogen. Vad majestätiskt det blev med alla dessa stora tallar som står kvar.  

Experiment

Och mitt experiment? Det består av att alla de tallar som blåst omkull har jag låtit ligga kvar. Några björkar med för all del. Dessa döda träd skapar förutsättningar för nytt liv. Jag studerar nyfiket vilka olika baggar och bockar som äter sig feta på träden. Vilka olika sorters svampar som frodas på grund av min avverkning. Jag var där igår och tittade i hemlighet för jag vill inte att någon ska upptäcka dem. Då blir väl kalhygget nyckelbiotop?

Jag som så många andra skogsbrukare skapar förutsättningar för rik biologisk mångfald, inte tvärt om. Det kan de i stan inte skryta med på sina subventionerade el-cyklar!  

   

Jag heter Rickard Axdorff, tack!
twitter.com/axdorff

 

Nybäddat till fåren
Älgplågan, skjut alla plågoandar så löser det sig!