Nybäddat till fåren

13 december, 2018

Igår kväll fick fåren ny halm till den bädd de har att ligga på under tak. Det blev så att säga nybäddat. Lyckan var total men kanske inte av den anledningen som du tror.

 

Något som jag ofta märker är att människor tror att djur har samma preferenser som oss människor. Att förmänskliga djur leder inte till något gott, tvärt om. Ett djur är ett djur kort och gott.

 

Russen fryser!

Jag kommer ihåg en diskussion om de vilda hästarna, Russen, som bor på Lojsta hed på Gotland. De bor som andra vilda djur utomhus. Diskussionen handlade om att de inte hade tak över huvudet vilket framställdes som djurmisshandel. Då visade någon, oklart vem, under debatten en bild på en häst som hade 10 centimeter snö på ryggen. De ”goda djurvännerna” förfärades över behandlingen av den stackars hästen med snö på ryggen som säkert frös. Den som visade bilden sa helt lugnt – att hästen har snö på ryggen betyder inte att den fryser, det betyder helt enkelt att pälsen fungerar som den ska!

 

 

Mina får kan gå ut och in så som dom önskar och när de fick ny halm blev de jätteglada. De rusade in och började leta efter de korn av havre som fanns i halmen. När de så småningom blev klara med födosöket gick de ut igen till höbalen, mumsade lite hö, för att lägga sig på marken utomhus och vila en stund. Visst sover de ibland under tak på sin halm. Men det är långt ifrån ovanligt att de slaggar utomhus istället.

 

Jag tycker att vi låter djur vara djur. Då kanske även människor blir mer människor och mindre djur.  

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!
twitter.com/axdorff

 

 

Landshövdingen må blunda, aktivister finns
Biologisk mångfald skapas av motorsågar, ej av el-cyklar