Kommer ni ihåg vedspisupproret?

17 januari, 2019

Det var isande kallt ute i morse så jag eldade lite i vår vedeldade köksspis. Det är en nytillverkad spis i klassiskt snitt. Den skapar både värme och trygghet. Jag kom då att tänka på vedspisupproret. Kommer ni ihåg hur folket reste sig mot enfalden?

”Regeringen vill inte att befolkningen ska klara sig själv. Risken är ju att man även kan tänka själv då”

Vedspisupproret var i grunden folket som reste sig mot den klåfingriga statsapparaten. Det handlade om att vedspisar var miljöbovar. Det gick så långt så att Bostadsminister Peter Eriksson (MP) och Boverket föreslog en skrotningspremie för gamla antika vedspisar!   

 

En mycket aktiv Facebookgrupp startades upp. Den är fortfarande aktiv och har idag cirka 18 000 medlemmar. Men gruppen blev även ett landsbygdsuppror med fäste i staden. Vedspisen blev en symbol för ett förakt för statsapparaten. Att semistaten sitter på sina höga stolar och bestämmer vad undersåtarna ska få göra och inte.

I sin trygga vrå långt ifrån olika typer av vuxna problem som vi andra lever med tittade man ut genom fönstret och såg att det kom rök ur några skorstenar och att det luktade lite rök. Livsfarligt – förbjud med det samma hördes eka i statsapparatens gröna korridorer.

 

Det kommer mera

Det kommer att dugga allt tätare med olika typer av folkliga uppror i takt med att de folkvalda inte tar olika gruppers vardag i beaktande. I samband med vedspisupproret kommenterades det flitigt och en av alla kommetarer löd ”Regeringen vill inte att befolkningen ska klara sig själv. Risken är ju att man även kan tänka själv då”. Jag tycker det är tankvärt.

Nu har jag fått up värmen i köket och i sinnet, ha vedspisupproret i minnet. Nu är det dags att ta fram snöskyffeln och skyffla snö.  

Jag heter Rickard Axdorff, tack. Twitter.com/axdorff     axdorff@yahoo.com
Mata änder – inte kommunal verksamhet
Idag var ATL på besök