Vildsvin på åkern…

13 juli, 2019

.. och snart kanske på grillen. Denna tid på året får man ha lite extra koll på åkrarna så att inte vildsvinen svinar ner så att säga. Vi har haft vildsvin sen tidigt 90-tal där jag bor. Det kräver lite pyssel för att lära dem att bete sig. Vilket i sin tur bygger på att vi markägare och de som jagar på våra marker beter sig.

 

När vi fick grisar så köpte jag foderautomater där man kan ställa hur mycket och hur ofta som maten sprids. Jag köpte rätt många och sen erbjöd jag grannarna att köpa av mig. På så vis fick vi ner priset som på den tiden var rätt högt. I samband med detta instruerades det om att spridarna ska sitta i skogen så att vildsvinen håller sig där. Vi har i området lärt oss att hantera grisarna och det är inga större problem.

När det gäller spannmålen som just nu kan få skador är det viktigt försöka skjuta grisarna där de gör skada. Att sitta vid foderspridarna nu och skjuta nu ger motsatt effekt. Men det är inte lätt att komma åt dem i spannmålen. Man gör klokt i att nyttja sprutspår eller om det finns torn i kanten av åkrarna. Man kan även putsa av en remsa i spannmålet så att man kan nypa till dem där. Och även om man inte kommer åt dem så kan man skjuta i marken så att de blir lite skrämda när man ändå är ute.

 

I år har vi inte haft några skador att tala om vilket samtidigt förklarar varför det blir fisk och intevildsvin på grillen i kväll…

Jag heter Rickard Axdorff.
Djurskyddskontroll på gården
Bönder lever som de lär…