Håller svensken på att bli mer fransk?

28 juli, 2019

I helgen har jag varit moderator på en friluftsmässa som heter Västgård Game fair. Den ligger underbart vackert med utsikt över Åreskutan. Det var ett panelsamtal med rubriken ”Håller svensken på att bli mer fransk som jag skulle rodda? Har svensken slutat att knyta näven i byxfickan och nu höjer den i protest i skyn?” Med i debatten var skogsfolk och företagare får länet samt journalisten Jens Ganman.

 

En fantastiskt intressant fråga som nog fler borde ställa sig. Har vi som bor på landsbygden fått nog av att samhället inte lyssnar på våra behov. Som exempel har i två och ett halvt år, varje dag och varje timme, sjukhuset i Sollefteå ockuperats av länsbor som anser att de borde slippa föda barn i en snödriva. Vi har även bensinuppror, sjukhusuppror, landsbygdsuppror, uppror kring äganderätten mm.

Från vänster, Rickard Axdorff, Gunnar Linden, Hans Lantz, Pelle Salin, Jens Ganman och Sig Högberg.

Listan kan göras lång på olika uppror och protester och det som diskuterades i panelen var hur de ser på de bakomliggande orsakerna? Stämmer ens bilden eller är det bara gnäll?

 

Jag hade med mig tre frågeställningar. 1 Har vi ens ett landsbygdsproblem? 2 Vad beror det på? 3 Hur åtgärdas det? Svaret på frågorna tror jag blev 1 Ja. 2 Oss själva. 3 Vi lär väl själva gör nått.

 

För den som vill se paneldebatten hänvisar jag varmt till Naturbrukarna på Facebook.  

Jag heter Rickard Axdorff, tack!

 

Grävlingar varför finns dom ens
Semestertripp