Förljugna tidningar – eller?

Innan dagens verv brukar jag skumma sedvanliga och alternativa mediekanaler. Allt oftare visar det sig att den sistnämnda har mer ”rätt” en den första. Så även i dag när Expressen helt tappat konceptet!  

 

Ät mindre kött för rädda planeten!

I ett reportage i tidningen Expressen väljer de att strunta i vikten av animaliska livsmedel för att reducera växthusgaserna vilket får till följd att IPCCs slutsats förändras. Deras rubrik är ”FN-rapporten: Ät mindre kött för rädda planeten” vilket inte är rapportens slutsats. Rapporten betonar tvärt om att vikten av animaliskt kött. Jag uppmärksammades på deras reportage och galenskapen av ett FB konto tillhörandes Gunnar Rundgren.

 

Rapporten

I rapporten står det så här, Rundgrens översättning: ”Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, nötter och frön, samt animaliska livsmedel som producerats i uthålliga system med små växthusgasutsläpp, skapar stora möjligheter för att reducera växthusgasutsläppen”

 

Expressen

Så här skriver Expressen. ”Konsumtion av hälsosamma och hållbara dieter, så som de som är baserade på grövre spannmål, baljväxter och grönsaker, nötter och frön, skapar enorma möjligheter för att reducera växthusgasutsläpp, skriver IPCC i rapporten”

 

Dessutom en aktivist-expert

Expressen har dessutom kallat in en det tunga artilleriet. En expert vilken i själva verket är en aktivist från Greenpeace, vilket framgår av texten. Aktivisten slår fast att ”Ingenting gör klimatet en så stor tjänst som ökat skydd av land och skogar i synnerhet. Ingen tekniklösning är lika bra som ökat skogsskydd.” Idén är en vanligt förekommande bland både aktivister och delar av forskningen som vi i Sverige inte vill tala om.

 

Sprider jag lögner?

Tja vem vet? Finns det någon sanning? Vad står det i rapporten? Hur ska vi förhålla oss till det som skrivs? Min slutsats idag är: var inte rädda för alternativ media. Den nyanserar de smått galna sedvanliga dito.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!.