Kycklingfoder på fredag…

Undrar om Kronfågels kunder vet att det är bättre att äta kycklingfoder direkt i stället för äta kycklingen. Hälften av proteinet som stoppas in i kycklingen åker rakt igenom och blir fågelbajs. Hur klimatsmart är det tror ni?

Jag borde egentligen kolla till fåren och fixa med gödseln men jag översköljts av fakta, synpunkter och beröm rörande belysningen över Kronfågels största reklamkampanj någonsin. Den kampanjen som går ut på att smutskasta sina leverantörer och baktala konkurrenterna med klimatfrågan som slagträ. Det kallas ”att göra en Oatly” i dagligt tal. Kronfågel vill i sin kampanj att vardagsmänniskan ska äta kyckling i stället för kossa. Men matproduktion är komplex.

”Om alla som läser det här väljer att äta nötkött i stället för Kronfågel en enda gång minskas avskogningen med 300 procent” 

Rädda jordens lunga, ät nötkött i stället för kyckling

Så skulle en slogan för exempelvis charkföretaget Scan låta. För låt oss exempelvis titta på en aspekt av matproduktion för humanbruk. Avverkningen av världens regnskogar som omvandlas till åkermark för att odla soja. Till skillnad från kossor som äter gräs som människor inte kan smälta äter kycklingar under sina 36 ”levnadsglada” dagar protein som människor skulle kunna äta direkt. Hälften av den protein som stoppas i kycklingen åker ut med bajset, hälften. Nötkött och mjölk däremot ger mer ätbart protein än vad du stoppar in i kossorna. Tittar man sen på hur mycket sojaprotein som går åt till att producera kycklingkött (575 gram soja per kilo kycklingkött) och jämför det med nötkött (175 gram soja per kilo nötkött) finner man att för varje gång man äter nötkött i stället för kyckling så räddar jordens lunga, regnskogen.    

 

Känn ingen köttskam

Ät vad du vill och du behöver inte känna den ” köttskam” som Kronfågels med flera räddhågsna PR-personer pådyvlar folk över huvud taget. Detta gäller i alla fall så länge man äter svenskt. Jag har för dålig koll på resten av världens köttproduktion för att ge några andra råd. Av all världens utsläpp av växthusgaser står jordbruk, skogsbruk och annan markanvändning sammantaget för så lite som 1,5 procent, en felräkning från noll. Det är ju fantastiskt!

 

Tappat markkontakten

Jag tror att allt fler människor har tappat markkontakten med landsbygden och lantbruksnäringen. De umgås med varandra i slutna rum och lyssnar där till olika typer av domedagsprofeter och då kommer paniken krypande. Kronfågel, Oatly och Max är några exempel. För att inte jorden ska gå under om några år vill de då uppfostra oss andra som ”inget begriper”.

Nä, nu kaffe och sen fåren.    

Jag heter Rickard Axdorff, tack!