441 250 kr till rovdjurskonsulten

12 oktober, 2019

Inte bara pengar utan hemliga uppgifter slussas från myndigheter till aktivister i ett rasande tempo. Aktivister är vi vana vid inom lantbruket. Men jag höll verkligen på att sätta kaffet i halsen när jag läste att tidningen Svenskjakt grävt fram att Naturvårdsverket gett en av landets mesta rovdjursförespråkare och jaktmotståndare fri tillgång till sekretessbelagda personuppgifter på över tusentals rovdjursjägare.

Efter att länsstyrelsen i Jämtland upptäckte att någon som saknade behörighet hade tillgång till hemligt register anmälde de händelsen till Datainspektionen. Därefter har Naturvårdsverket själva vidtagit åtgärder. Jag förstår att jägarkåren som är vana att åklagare bussar insatsstyrkor på barnfamiljer anser att en husrannsakan hade varit en minsta åtgärd.

 

Pågått länge

Egentligen är jag inte förvånad. Aktivism sitter i väggarna på våra myndigheter. Politikerna de senaste tio åren har helt tappat styrningen. Samarbetet mellan Naturvårdsverket (NVV) och det aktuella konsultbolaget, som har en framträdande roll inom Svenska Rovdjursföreningen, har pågått under flera år. Jag begärde ut alla fakturor de sista åren. Där framgår det att under perioden 2018 och 2019 har betalts ut inte mindre än 441 250 kronor! För en enkel bonde är detta massor med pengar.

Vad får vi för pengarna?

Enligt fakturorna har konsulten haft tre olika uppdrag. Dessa är beskrivna så här.

  • Beskrivning av rovdjursinventeringshistorik 3 750 kr.
  • Hantera och städa data om björn i databasen Rovbase 162 500 kr (det uppmärksammade).
  • Vidare hantering av data gällande björn i databasen Rovbase 250 000 kr samt vidare hantering av data gällande björn i databasen Rovbase 25 000 kr.

Totalt har det betalats ut 441 250 kronor!

 

Styr upp detta

Det får faktiskt vara slut på pratet. Styr upp myndigheterna nu. Att politiker låter sådant här pågå vet vi. Exemplen är många. Här handlar det inte bara om att förse aktivisterna med pengar utan även sekretessbelagd information som de sen kan användas för att kartlägga, hota, terrorisera och förfölja laglydiga helt normala människor. 

NVV generaldirektör, Björn Risinger, är sen tidigare kallad till utfrågning i riksdagen då synpunkter framförts på skötseln av myndigheten. Det är bra med politisk reaktion men det är aktion från våra folkvalda som ska gälla när myndigheterna ger sig på folket.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack.
Underbara Agria
Varmrätt eller förrätt