Räddad i Rom

28 oktober, 2019

Jag är nyhemkommen från Italien, Rom, dit min fru bjöd familjen på en höstresa i samband med att jag fyllde år. För dem som ska åka till Rom kan jag tipsa om några lämpliga saker att besöka med viss bondekoppling.

 

Det första tipset är kyrkan Sant’Ignazio som är en barockkyrka strax öster om Pantheon. Det är en av Jesuitordens kyrkor. Enligt sägen är det till denna kyrka bönderna i alla tider farit för att be om välgång så att kossorna får friska kalvar, att fåren får friska lam och så vidare.

Vi hittade på en annan plats en fot av marmor som tidigare tillhörde en staty som stod vid Colosseum. Till sägen hör att den som klappar denna fot får lycka med sig.

Som alla andra turister hör det till att man kastar mynt, med höger hand över vänster axel, i Fontana di Trevi. Genom att göra så kan man önska sig något som ska gå i uppfyllelse.

 

Svensk skrock

Det är i magnifika Rom lätt att glömma att vi har egna sätt att försäkra oss om välgång genom övernaturliga effekter på hemma plan. Till exempel när man hittar en hästsko så ska den hängas över dörren för att bringa lycka i största allmänhet.

 

Så nu har jag besökt böndernas kyrka och klappat en lyckobringande marmorfot samt kastat mynt över axeln i Rom. Jag har även hängt upp en hästsko. Då var det väl märkligt om inte jordbruksstödet skulle komma i tid i år kan man tycka.

 

Jag heter Rickard Axdorff, tack!.

 

Vad handlar arv om?
Grattis Lemmy på årsdagen!