Välkomna till min blogg

Hej och varmt välkomna till min blogg!

Här kommer jag ocensurerat blogga om min vardag.

Mitt namn är Mattias Larsson, jag är 29 år gammal och bor på Abbotnäs säteri, gården som jag driver ihop med mina föräldrar. I samma hus som jag bor i bor även min fru Caroline, våra två barn Wilhelm 2 år, Oliwia snart 1 år och två strävhåriga vortsteh hanar Duro och Elit.

Här står jag i ett höstvetefält med sorten Julius

Abbotnäs är inte för oss en släktgård, mina föräldrar Jan och Christin kom hit som arrendatorer -92 och köpte gården -04. Jag kommer förhoppningsvis bli den andra generationen på gården. Idag sköter vi driften och all företagsledning ihop, men jag är inte med och äger något ännu. Vi har börjat med generationsskifte och det kommer enligt plan att sätta fart snart.

Abbotnäs som gård är idag 307 ha. 140 ha åker, 100 ha skog, 50 ha betesmark (främst naturbetesmarker) och 17 andra ha.

Abbotnäs som företag ser inte riktigt likadant ut. Vi har idag fem olika ben att stå på:

Växtodling på 550 ha bedrivs som precisionsodling med inriktning på hög produktion.

Entreprenad som består mest av ”lantbruksmaskiner” men även lite grävning och vad kunden efterfrågar.

Djurhållning som har minskat och bytt inriktning och utvecklas alldeles nu. Idag är den 59 dikor, 30 slakttjurar och 30 kvigor

Skogsbruk på 100 ha där endast röjning, dikning och städning av vindfällen utförs av oss själva, allt annat lejs in.

Uthyrning av bostäder där antalet är fem stycken.

Mitt största intresse är växtodlingen och hur vi kan ta den till högre höjder, bland annat med hjälp av tekniken som finns och borde finnas.

Djupare presentation kommer lite vartefter här på bloggen, det blir nog annars ett väldigt långt och rörigt inlägg. Men en fun fact om mig är att jag inte kan vissla, jag förklarar det genom att säga att jag aldrig haft tråkigt nog för att lära mig. Dock kan jag nu efter att ha varit hundägare i några år göra visselliknande ljud, men min fru vägrar godkänna dem som riktiga visslingar.

Det var väldigt roligt att få frågan om jag ville börja blogga för ATL och det kommer bli en ny härlig utmaning i livet.

Lets do this!