Vi är ju fler

än bara jag som ser till att det händer något på dagarna och nätterna här på gården. Det kan ju vara bra att veta vilka det är och vad dem gör.

Vi är tre stycken som jobbar heltid året runt. Det är jag, min mor Christin och min far Janne. All planering sköter vi ihop och tar alla beslut gemensamt, det råder en härlig familjedemokrati där ingen har något veto (oftast). Jag brukar skoja och säga att jag och Janne är investeringsansvariga och Christin är likviditetsansvarig, som likviditetsansvarig har man ibland veto…

Så här ser dem andra två ut. Christin och Janne

När det kommer till det praktiska arbetet har vi delat upp arbetet så att vi har vissa arbetsuppgifter var. Det finns även arbetsmoment som vi turas om med att utföra. Vem som helst av oss klarar av alla arbeten vi utför, men vi har ändå valt att dela upp de vissa arbetsmoment pga av dem blir mer effektiva om man specialiserar sig på sina egna områden. Har man egna arbetsområden behöver man inte briefa den som kommer efter om läget, utan man vet själv helat tiden vad som är gjort och ska göras. Det är även lättare med service av maskiner om hela tiden en är ansvarig.

Exempel på uppdelade arbetsuppgifter

Mattias – gödning, sådd och ansvar över växtodlingsprogram.

Janne – sprutar, tröskar och sköter planeringen vad gäller den mesta utekörningen.

Christin – stenplockning med traktor, kör hem all spannmål på fälten som ligger nära och sköter torken.

Exempel på gemensamma arbetsuppgifter

Harvning – Christin och Janne

Kultivering, vältning, balkörning, djurskötsel – alla tre

Plöjning, pressning, grävning – Mattias och Janne

Plastning – Mattias och Christin

Christin sköter spannmålstransport
Janne tröskar, här med sällskap av min son som ser till att gubben sköter sig.

Utöver oss själva behöver vi ibland extra förstärkning i form av arbetskraft. Främst under hösilage säsongen då går det åt 3-4 st extra, men även ibland lite när som helst. Förra sommaren provades även det här med sommarjobbare, något som det förmodligen kommer att fortsättas med.

Det finns en kille som vi brukar använda lite när som helst det behövs, Carl. Han jobbar egentligen på ett annat lantbruk men det brukar fungera bra att låna honom ibland. Han ställer alltid upp när det behövs. I höstas så bytte Janne höften och under vintern så har Carl vikarierat för honom.

Vi har även just nu en praktikant ifrån Öknaskolan här, det är alltid kul med nytt, ungt blod in i näringen.

Här sitter Carl och jag sitter fast i en skylift, bra aktivitets tips om man vill komma varandra närmare.