Gula-fula

Ett av våra nuvarande projekt här på gården är att bygga om våran damm- och bosshantering från aspiratörerna. Dels för att lösningen vi har idag är väldigt ful och dels för att den är sisådär praktisk. Vi har idag den gula-fula containern. Det är en container som vi satt fast på en gammal kärra och bland det första man ser/såg när man åkte in på gårdsplanen, nu ska den bort!

När containern blir full åker vi helt enkelt och tippar den, i skördetid när torken går för fullt blir det nästan varje dag. Det kan tyckas att det är ett enkelt och snabbt arbetsmoment att åka och tömma containern och sedan parkera den igen, men det är faktiskt lite krångligt att få till det med rör och kärrans placering. Har man riktigt otur kan det ta lite extra tid och i skörd vill absolut man fokusera på annat. I strävan mot effektivitet försöker vi hela tiden bygga bort eventuella flaskhalsar.

Vi drar nu om rören från aspiratörerna till baksidan och bygger istället en plansilo/ficka för dammet och bossen. Vi hoppas på att endast tömma denna en eller två gånger per säsong och det kommer troligtvis lastas med skopa till kärra.

Lite som en spark i rumpan för att det här projektet skulle starta, är att det kommer stå en spannmålssilo lite grann i vägen för den gula-fula containern på kärran inom kort.

 

Här reser vi telefonstolpar till ramen
Här är snart första cyklonen på plats

Som av en händelse råkar vi redan ha en fin rund platta att bygga på. Det är en historia som förtjänar ett eget inlägg i framtiden…..

Hur har ni andra löst detta med hantering av damm och boss?