Tillbaka i Sverige

Nu passerade jag och min far nyss gränsen till Sverige igen efter två trevliga dagar i Danmark.

De två senaste dagarna har vi spenderat på Hardi-fabriken där det har varit förarkurs på deras Twin-sprutor (fläktassisterade sprutor). Det fokuserades mycket på fördelarna med Twin-tekniken i jämförelse med konventionella sprutor och hur vi ska använda tekniken för att utnyttja den bäst. Den största vinsten med en fläktassisterad spruta är kapacitetsökningen igenom att man kan gå ner ordentligt i vattenmängd och köra lite fortare än andra sprutor. Den klarar även blåsigare förhållanden och ökar därmed fönstret tidsmässigt för växtskydd med sprutan.

Här står min far vid en sådan spruta vi har köpt till denna säsong.

För att man ska få en positiv effekt av Twin-tekniken krävs det en hel del av föraren, vad gäller inställningar och körteknik. Man kan lika gärna förvärra än förbättra om man inte hanterar den rätt. Vi fick därför prova en hel del olika inställningar och tekniker själva i fält. Vi provade att spruta rent vatten på vattenkänsliga papper som vi satte i konstgjord gröda för att simulera verklighet, även vindavdriften och markförlusten mättes på papper. Tyvärr var det en blåsig dag i Danmark så en vind på 7 m/s krånglade till det hela. Det provades bland annat olika vattenmängder, munstycken, fläktläge och varvtal. Självklart provades det även med och utan fläkt. Intressant resultat där vi i dessa test (inte helt oväntat) såg fördelar med Twin-tekniken.

Vi var två grupper på varje spruta där vi själva fick vara försöksledare och prova oss fram.

 

Här har vi placerat ut vattenkänsliga papper. Den blå markerade ligger på marken för att kolla markförlust och den rödmarkerade sitter i den konstgjorda grödan för att vissa träffbilden på grödan

Kort video på sprutningen: Provsprutning

Tack Hardi för dessa dagar!

Det bästa med sådana här resor är alla trevliga kollegor från hela Sverige man träffar. Det är väldigt bra tillfällen att dela erfarenheter och diskutera högt och lågt på. Man kan lära sig så otroligt mycket av varandra!