Fendt 724 och Rauch Axis H 50.2 EMC + W

Fendt 724

 

Det är den senaste traktorn i flottan. Årsmodell 2019 och har idag gått 760 timmar. Det är en profi plus med allt vad det nu innebär. Detta är en traktor B och får alltså gå i 50 km/h men föraren måste inneha B-körkort. Förarmiljö är en av grejorna som vi lägger fokus på, vi spenderar ju många timmar i hytten. Därför tummar vi inte på tex hyttfjädring och förarstol utan väljer det bästa alternativet när vi köper traktor.

Bästa grejorna med denna traktorn är:

Den här traktorn valde vi för första gången att köpa med LED-arbetsbelysning och LED-halv och helljus monterat från fabrik, förut har vi alltid monterat det själva (inte hel och halv). Det kostar en hel del extra att kryssa i LED-belysning från fabrik, men vi upplever än så länge att det varit värt det. Det är bra lyse från start helt enkelt.

Bra lysen är roligt, men dem lyser tyvärr inte alltid upp bra saker. Här är nyfikna vildsvin som är sugna på utsäde.

Vad gäller GPS så har den VarioGuide som är Fendts egna system. Det är våran första traktor med det systemet, vi har kört med Trimble på alla tidigare. Vi kör alla våra GPS:er på RTK noggrannhet dvs +/- 2 cm. Jag har bara använt VarioGuide sen i somras och det jag sett än så länge gör mig väldigt positiv. Det är ett självlärande system där det mesta är logiskt, man måste inte läsa instruktionsboken för att klara av att använda basic funktionerna i systemet. När man däremot väl behöver läsa instruktionsboken är den lättläst och lättanvänd (något som inte är en självklarhet idag).

Alla knappar är lätta att förstå och systemet självlärande.

VarioGuide är inte det system som klarar mest avancerade funktioner, men som grund GPS fungerar den bra. Exempel på funktioner som VarioGuide inte klarar av är dubbla ramper i sektionskontrollen och olika givor höger/vänster sida när man kör tex styrfil på gödsel. Det kanske är två funktioner som inte används så flitigt, men för att få möjlighet att använda dem så har vi köpt en extern ISOBUS terminal. Vi köpte en Rauch CCI 1200 och genom att plugga in den i traktorns in-cab uttag så får den gps signal och kan styra redskapet. Än så länge har vi inget redskap som klarar sektionskontroll med dubbla ramper men gödningsspridaren klarar olika givor höger/vänster sida, ett steg närmare precision. Ett enkelt sätt att få den enkla GPS:en lite mer avancerad.

Så här kan det se ut när GPS, gödningsspridare och traktor delar skärm.
Här är CCI 1200 inkoppla via in-cab uttaget. Vid bildtillfället provkörs skärmen på gårdsplan, men man kan ändå se sektionskontrollen jobba nere till vänster.

En av dem bästa grejorna vi någonsin har kryssat i på ett traktor köp är hydrauliska sidostabiliseringsstag. Det var första gången vi kryssade i detta och den rutan kommer i fortsättningen vara ikryssad. Det underlättar något fruktansvärt vid tillkopplingen av redskap. Inget mer onödigt, ständigt smörjande av gängade sidostag som ändå rostar fast och är bökiga att ställa in. Man ändrar helt enkelt allt inifrån hytten (nästan). Ifrån traktorns meny väljer man om man vill ha hydraularmarna rörliga i sidled eller låsta, man kan även ställa vid vilket höjdläge armarna ska låsas. Är stagen justerade lika långa så centrerar sig hydraularmarna automatiskt och går i mitten.

Här är ett hydrauliskt sidostabiliseringsstag, inte rent ursäkta för det.

De fabriksmonterade väl-lysande LED-lysena, den enkla driftsäkra GPS:en och de hydraulisk stabiliseringsstagen gör att detta är en av favorittraktorerna på gården. Att den går i 50 km/h är inte heller så dumt (alla redskap körs förstås inte i 50 km/h med). Det värsta är när man hoppar upp i en 40 km/h traktor efter att ha kört 50 traktorn, då går det så sakta så att man får krupphosta och inre (och yttre) stress kan uppstå.

Här går det undan.
När jag kör en Isobus maskin som tex den mycket omnämnda gödningsspridaren brukar jag importerar funktioner till Fendtens körspak för snabbare manövrering.
Att man kan få upp en redskapet backkamera automatisk i skärmen när man lägger i backen är en fin funktion.
Med uttagbar golvmatta är det lätta att hålla rent och fräscht i hytten.

Gödningsspridare Rauch Axis H 50.2 EMC + W

Centrifugalspridarens Rolls Royce?

Denna spridare påbörjar sin tredje säsong hos oss i år. Vi sneglade länge på att köpa en rampspridare men landade ändå med denna. Spridningsbilden är inte långt ifrån en rampspridare och till ett trevligare pris. Den har även lite mer avancerade funktioner vad gäller precisionsodling än vad den rampspridare vi tittade på hade.

Spridaren är hydrauliskt driven och vi kör den på LS -Last avkännande hydraulik. Att den är hydraulisk driven istället för kraftuttags driven innebär inte bara den stora fördelen att man slipper koppla en otymplig kraftöverföringsaxel. Det finns massa andra finna vinningar med. När det kommer till kantspridning så kan man snabbt med ett knapptryck välja mellan kant spridning och gränsspridning på både vänster och höger sida.

  • Kantspridning innebär att full giva läggs hela vägen ut till fältkant men att lite skvätter utanför något man kan använda tex om man har ett eget angränsande fält.
  • Gränsspridningen innebär att man endast kastar fram till fältkant men givan längst ut blir något lägre. Detta kan användas om man kör vändteg utan angränsande fält. Noga är ju att inte sprida gödsel närmare öppna diken än 2 meter.

Att man kan köra dessa på både vänster och höger sida gör att man kan snurra runt vilket håll som helst runt åkerholmar eller ta det varvet på fältet som passar bäst. LS – hydrauliken gör även att traktorn jobbar på lägsta möjliga varvtal, något som får ner bränsle förbrukningen på traktorn.

Vi valde att utrusta spridaren med den största behållaren, den rymmer 4200 liter och får lasta lika mycket i kg. Vi utnyttjar aldrig hela behållarens volym, då blir vikten alldeles för stor Att ha möjlighet att anpassa fyllningen efter när det är som effektivast, tex fylla när man är på rätt sida av fältet och inte behöva köra helt tomt för att få plats med jämna säckar. Gjorde att vi ändå valde den stora behållaren. Man slipper även krångla vid fyllning för att det inte ska rinna över, gunga säckar osv. De vanligaste fyllnings mängderna jag kör är 2250 kg och 3000 kg.

Rauch klarar även av höga givor i hög hastighet. Ingen av de givor jag har kört har inte fungerat i 25 km/h. Vet att vissa andra märken måste köras väldigt sakta vid höga givor.

Jag för över spridarinställningarna för varje gödselsort från telefonen till spridaren via Wi-Fi.

Spridaren har både vågceller för behållaren och mäter vridmomentet på varje tallrik för att mäta att rätt mängd som sprids. Något som Rauch kallar för EMC. EMC gör att gödningsspridaren klarar av att köra olika men exakta givor på både höger och vänster sida. Tyvärr fungerar inte höger- och vänstergivor med alla styrsystem. Våran N-sensorn klarar inte av det än, men det jobbas på det vet jag.

För ett år sen var jag och pappa på studiebesök hos Rauch. Det var ett av de bästa studiebesök jag varit på. Dem är verkligen seriösa i sin produktutveckling och ligger långt fram i tekniken. Det gav ett stort förtroende för deras produkter.

Studiebesök med hög nivå