Vind i seglen, grattis till oss.

Idag var en sån där bra dag, inte nog med det vi gjort har gått bra. Den har även innehållit bra besked.

 

Vi börjar med dagsrapport från bygget. Nu är alla järn på plats, det var ju bara några kvar tills idag och nu är det färdigt. Vi började nu ikväll med att lägga det andra och sista lagret med armeringsnät. Det verkar att flyta på i bra takt och borde kunna vara färdigt till imorgon lunch, om inget konstigt händer. Därefter väntar resning av formen. Vårbruket uppe i Kungsör verkar ha flutit på bra, så imorgon får vi låna Carl igen. Perfekt tajming för just formresning!

Alla järn på plats.
Nästa och sista lagret nät är på gång.

En ny medlem i djurbesättningen dök idag upp. Inte i form av någon ny kalv, utan i form av en ny avelstjur. Den verkar väldigt trevlig och är jättefin. Det är inte den största tjuren jag har sett, den är faktiskt ganska liten. Det är kanske bara för att man jämför med de större avelstjurarna som vi har. Hur som helst har jag döpt den till Taxen, i alla fall just för stunden. Man funderar även lite på om den kommer behöva styltor eller en pall för att kunna nå upp och utföra sitt jobb i sommar. Jag vet att jag varit orolig för detta förut, men det brukar lösa sig bra ändå.

Avelstjurarna får bo i den gamla lagården än så länge. Är det bara jag, eller är det lite storleksskillnad på dessa herrar?

Nu till de bra beskeden:

Det verkar som att spannmålssilon som ju är försenad, nu har hittat rätt och är på väg. Har vi tur så kommer den att börja dyka upp på gårdsplanen nästa vecka. Vi vet mer inom några dagar, men detta var ett glädjande besked. Nu kan vi börja pussla ihop det sista bitarna och förbereda för montering. För snart är ju plattan klar med. Jag kan förtydliga att hade inte silon varit försenad, så hade vi planerat om så plattan med blev klar i tid med.

Vi har ett även annat byggprojekt på gång, vi ska bygga om själva torken. Där ska vi bygga ut värmezonen i den befintliga tork som står. Det kommer öka kapaciteten rejält. I samband med detta vill vi byta ut den befintliga uppvärmningen som idag sker med eldningsolja till biobränsle. För att göra det har vi sökt klimatklivet. Idag fick vi besked om att klimatklivet är beviljat, grattis till oss! När detta är utfört kan vi börja torka spannmål fossilfritt. Mer om detta projekt kommer senare.

Stor- och gammeltraktorn fick idag sig en service. Det var dags för 7000 timmars service. Vi försöker gör mycket av servicarna själva, men brukar leja in för det större servicarna. Det gäller att se till så att grejorna är hela och fräscha innan de ska börja användas på riktigt igen, för då är det för sent.

Lantmännen mekaniker tar han om traktorn och ser till att den går ett tag till. Idag fick dem njuta av solen och de friska vindarna utomhus.

Jag måste även slänga in en bild på den tidiga kväveruta vi gjorde i höstrapsen tidigare i vår. Den börjar nu faktiskt synas med ögat. Det är ju samma mängd i den som i första givan på resten av fältet, men utspridd 8 dagar tidigare. Tveksam till om det gör mycket i skördeskillnad, men det är lite finare färg i alla fall. Vi följer utvecklingen.

Tittar man noga ser man faktiskt skillnaden även på bild. Här är den tidiga kväverutan. Man ser även att jag inte haft riktigt rätt spridar-inställningar på min vänsterhand.

Nu är det dags för kvällsmat.

Kvällsmaten innehåller en hel del från kostcirkeln, till och med frukt.

 

Trotts att jag känner på mig att imorgon kommer bli en effektiv och produktiv dag, så känns det som att jag kommer missa ”Så ska det låta” imorgon kväll igen.