Snabb rapport från utvalda fält

Oj oj oj, nu händer det grejor. Inte bara med bygget utan även på fälten.

Här kommer en liten snabb rapport från några av våra fält på hur det ser ut. Detta skulle jag kunna sitta och skriva om hela natten och veckan, men ska försöka begränsa mig till lite snabb version.

Vi börjar med höstrapsen. 

Här ser man skillnader i fält från dag till dag nu, sedan i onsdags har den växt ca 5 cm på höjden. Jag skulle säga att rapsen nu befinner sig i utvecklingsstadiet 52, blomknopparna är nu fria och i nivå med de yngsta bladen.

Nästa gång måste jag ha en längre tumstock när rapsen ska mätas.

Vi har nu i snitt ca 18 rapsplantor per kvadratmeter. Det är något jag är nöjd med, min egna erfarenhet säger att det inte är för många eller för några för hög skörd.

Vårens kväve-nollruta idag. Nog syns den utan flaggor i alla fall.

Läget med rapsbaggar är fortfarande ganska så lugnt. Vi kollar rapsbagge-läget nu varje dag, för att vara säkra på att vi inte missar någon stor inflygning. Idag var första gången vi såg en liten ökning på antalet, men vi är fortfarande långt ifrån att nå bekämpningströskel. Har vi tur vilket jag faktiskt tror att vi har, så slipper vi att bekämpa rapsbaggarna i år. Det skulle vara ett stort plus!

Det finns några små rackare lite här och var. Hoppas dem håller sig undan tills blomningen är igång och de börjar göra nytta istället för skada.

Vi har även i veckan påbörjat en ny vadslagning här på gården om när rapsen börjar blomma. Vi brukar slå vad om aktuella saker ibland med en chokladkaka som insats. Min gissning tidigare i veckan när vadet tog form var 29 april, men skulle jag få gissa idag skulle jag ha gissat på en tidigare dag. Det går ju väldigt fort nu och värmen som verkar komma nästa vecka lär väl knappast bromsa rapsens utveckling. Har ju även läst här på ATL att den redan blommar i Skåne.

 

Nu kör vi lite höstvete

Här händer det med grejor. Vi har faktiskt flera fält som är inne i det andra stadiet i stråskjutningen, dvs 31 – en nod finns och är minst 1 cm från stråbasen. Det är både sorterna Norin och Julius som kommit såhär långt. Jag själv trodde nog att det skulle dröja något längre på Julius-vetet som ju inte är en så tidig sort. Att Norin-vetet som ju är en av de tidigaste sorterna på marknaden, skulle ha kommit såhär långt har jag däremot räknat med.

Norin i stadie 31, här syns även den andra noden som också är på gång.
Julius i stadie 31

 

Alla våra kväve-nollrutor syns nu tydligare och tydligare varje dag. Kvävet vi har spridit tas alltså upp av vetet. Nollrutorna syns däremot väldigt olika tydligt, beroende på hur långt vetet kommit och statusen på marken där denne ligger.

Nollruta i Norin, stadie 31
Nollruta i Julius, stadie 31
Nollruta i Julius, stadie 30.

I en av nollrutorna syns även att ogräset inte trivs utan kväve, det är stor skillnad på antalet snärjmåra innanför och utanför kväve-nollrutan. Det syns däremot att vi fortfarande har effekt av den ogräsbekämpning som gjorde i höstas. Dessa snärjmåror har dött vartefter de kommit igång med tillväxten.

Kväve-nollruta till vänster om sträcket. Tittar man noga ser man att det är stor skillnad i antalet snärjmåror (syns mycket tydligare i verkligheten).

 

De snärjmåror som finns ser i alla fall ledsna ut och är nog uträknade i kampen om kväve.

Vad gäller höstvete bestånden generellt så är jag nöjd. De flesta bestånden är fina och enligt mig lagom tjocka vad gäller antalet skott per kvadrat meter. Det är väldigt olika mellan olika fält, men vi ligger i spannet 500 – 1200 antal skott per kvadrat meter. De flesta fält ligger runt ca 800-950 skott/m2 i dagens läge. Enligt många rekommendationer är 600-750 optimalt antal att ligga på. Jag personligen vill nog gärna ligga något högre, ungefär som vi gör. Under den tid jag har varit aktiv så har jag inte sett att det varit negativt för skördenivån. Liggsädesrisken är ju högre och det har vi provat någon gång som alla andra, men skörden har ändå varit hög. Antal skott/kvadratmeter nu är ju absolut inte samma sak som antalet ax/kvadratmeter när vi tröskar, det måste man med ha i med i huvudet. Detta går att skriva hur mycket som helst om, men nu får det räcka för denna gång.