Äntligen grejor överallt!

29 april, 2020

Så kom äntligen den efterlängtade silon till gården, det mesta av den i alla fall.

Nu är det grejor överallt, det kan man ofta ta som något negativt då det ofta betyder att det är stökigt. Nu är det något helpositivt, för det är som sagt var silon som idag har anlänt i delar. Ännu mer positivt blir det när alla delar sitter ihop och allting är på rätt plats, men där är vi inte ännu. Det mesta av silon behöver stå skyddat från regn och rusk för att undvika missfärgningar. Det står därför grejor lite här och var på gården nu, förhoppningsvis sorterat på rätt sätt i rätt ordning.

Delar överallt, i genomfarten ovanpå tippgropen står det nu siloväggar och balkar.
Lite här och var i anslutning till byggplatsen står det nu silodelar.

 

När vi nu fått hem grejorna och kan ta på dem så vågar vi påbörja planeringen av nästa kapitel, monteringen. Den kommer att börja nu på måndag.

En lite negativ detalj finns dock, taket är fortfarande ute på Europaturné och kvar i Tyskland. Det verkar dock som att det kommer att komma hit i tid för sitt monteringsmoment. Som tur är så har vi en liten fördel som borde skynda på det hela. Tyskarna vill ha hela plåtar till taket och vi vill ha plåtar med hål i för ventilation. Det är mycket lättare att göra hål i hel plåt än att ogöra hål i en plåt med hål i….

Det hela kom med två transporter och innehöll en hel del tunga kollin. Eftersom att vi själva för tillfället inte har något annat än en minilastare och traktor med lastare, så fick vi ringa in förstärkning. Tur att det finns grannar med resurser som ställer upp.

Jag tjuvstartade lite och började lasta av med traktorn.
Som tur var kom förstärkningen innan det var dags för det tunga och jobbiga lyften.
Traktorn är inte bara lite klen i lastaren den är osmidigt att komma åt visa grejor med. Det måste knixas lite.
Med något som är mer avsett för att lasta med går det smidigare.

Dagen bjöd även på ett kosläpp light. Emellan staketlagning och avlastning av silo så släppte vi idag ut en del av våra rekryteringskvigor på bete. Det hela gick väldigt bra och det kändes skönt att ha en äldre erfaren dam med i sällskapet, som höll lite ordning på de andra. Imorgon väntar betessläpp av resten av kossorna ink kalvar om det går riktigt bra, och nästan resten av kossorna ink kalvar om det bara går bra.

Nu är det nära.
Det var inte direkt någon tävling om vem som hann ut ur transporten först.
Dem kom snabb till ro i sin nya tillvaro.
Dem kan inte gnälla på utsikten från sitt nya hem.
Direkt efter släppet såg det ut så här, man ber alltid att det inte är det sista man ser av dem när dem skuttar iväg så här.

Nu börjar det bli hög tid att börja träna på att skruva muttrar på skruvar inför silobygget, så att man är varm i kläderna när det drar igång. Än så länge är jag bara inne i den mentala delen av den träningen, hoppas det räcker med det för längre kommer jag nog inte komma…..

Helt ny värld
Avslutat kapitel