Avslutat kapitel

Idag avslutade vi kapitlet siloplatta helt och hållet.

Det är nu återfyllt och klart runt plattan. Det är alltså minst 100 % färdigt för att börja montera silo. Synd bara att taket till våran silo hamnade i  Tyskland istället för i Sverige. Särskilt eftersom det är taket man börjar med. Taket verkar i alla fall vara på väg till rätta, så snart är vi på gång igen!

Schäffern fick tillfälligt lämna lagårdstjänst och fick skotta lite grus ett tag. Den är väldigt smidig vid lite trängre arbeten.

 

100 % redo för silomontering

Ytterligare en hage blev idag klar för djur. Det är hagen där vi kommer att låta kvigorna (våra rekryteringsdjur) gå i sommar. Även mammas favoritko mamma mu, som tyvärr var tom (ej dräktigt) i år kommer att får gå där. Hon kommer att få ha rollen som lugn kossa i gruppen, en erfaren, äldre ko brukar ju kunna ha lugn inverkan på de yngre spralligare damerna.

Många av våra hagar innehåller någon for av vattendrag eller sjö. Staketet måste vara i bra skick hela vägen ut. Har man då inga stövlar måste någon helt enkelt offra sig och doppa fötterna. Här är min mors skor, tack nästa tar jag.

 

Trots att vi jobbar väldigt bra ihop jag och min mor, så kan mindre problem ibland uppstå. Allt fungerade jättebra i början när staketet gick ut med en väg, det var sen när vi kom till vetet problemet uppstod. Jag kom på mig själv med att kolla mer på vetet än på staketet. Då var jag tvungen att fråga mor om hon också hade samma problem, det hade hon inte och hon vart lite oroad över att jag gjorde det. Jag måste nog hålla med henne helt och hållet, man ska sköta sin arbetsuppgift till 100%. Så jag fick helt enkelt skärpa mig, problemet låg helt hos mig och kunde lösas utan ytterligare problem.

Trotts att det var en väg emellan kunde jag inte hålla mig borta från vetet. Här var jag helt enkelt tvungen att kolla hur det såg ut på nära håll.
En av dagens iakttagelser. PK (fosfor och kalium) effekt?. Där det råkades dubbelsås i höstas hade det en mycket finare färga och kraftigare plantor. Dubbelsådden gjorde att det blev 400 kg PK 11-21 just där.

Resultatet vi kom fram till vid lördagens vägning av kvigor, blev att de flesta säljs som livdjur och några får gå på slakt.

Nu regnar det, vilket är positivt. Lutar man regnmätaren har det kommit 5 mm än så länge…..