Nederbörd och okunskap

Torka är något som varit lite på tapeten på sista tiden. Många är oroliga över att detta ska bli ännu ett torr-år. I tisdags bröts ”torkan” här i alla fall. Jag har ingen koll på hur mycket som kommit runtom i landet, men hoppas alla har fått vad de behöver! 

Även om jag inte haft ont i magen och legat sömnlös på nätterna pga utebliven nederbörd än, så var denna veckas nederbörd välkommen (jag måste skriva nederbörd o inte regn för ca hälften kom i form av vita flingor). Det var helt klart tusenlappar som regnade från himlen i form av högre skörd på vetet. Vete fälten har varit och är lite flammiga. Nu borde fälten jämna ut sig och de gulare partierna bli grönare, och förhoppningsvis lite blåaktiga så småningom.

I tisdags morse skyndade jag mig för att fånga snöflingorna på bild.
En timme senare insåg jag att det var onödigt att stressa för att få snön på bild. När jag stod ute i detta och kopplade in ett stuprör i en brunn, fick jag påminna mig om att att nederbörden var positiv.

Regnmätaren visar nu att vi har fått 15 mm nederbörd än så långe denna vecka. Får man vara kräsen hade det inte gjort något med lite mer, men jag är helnöjd ändå. Det verkar hursomhelst komma lite mer det närmsta dagarna. Hur mycket mer jag vill ha vet jag inte än, men troligtvis lagom. Helt enkelt inte för lite, men inte heller för mycket. Troligtvis kommer jag ha en uppfattning om detta senare i efterhand, efterklok är lättare att vara. Jag har ju mitt lilla vattenförsök, där jag håller lite koll på hur grödan beter sig. Det syns skillnader och frågan är nu om resten av grödan kan komma ikapp.

 

Mitt vattenförsök idag: Blå pil – 75 mm 8/4. Röd pil – 20 mm 8/4. Gul pil- 10 mm 25/4. Alla rutor har även fått denna veckas nederbörd.
75 mm på nära håll
20 mm på nära håll
10 mm på nära håll. Den syns faktiskt i verkligheten.

Nederbörden som nu kommit och kommer påverkar helt klart planeringen av kommande insatser på vetet.

Okunskap:

Denna bild dök upp i mitt flöde på Facebook. Först scrollade jag bara vidare och bestämde mig för att låta det vara, men det kunde jag inte. Bilden föreställer lika mycket en skördetröska (eller flera) som en livekonsert. På bilden är det tre bomullsplockare (Cottonpickers) och en traktor med en Boll boggy bakom (fler skymtas) i ett bomullsfält, inget annat. Man kan tycka att detta är en bagatell och att man inte borde lägga någon vikt vid det, men detta får mig att gå igång. Det är samma sak som att lägga upp en bild på en hund och skriva fin kisse. Detta är än så länge på skoj-nivå, men man kan ta det till nästa nivå.

Den allvarliga nivån: Många av de som ser bilden tror nog (eller vet) att det är en tröska (eller tröskor på bilden). Det kan även vara just dessa personer som vid diskussioner runt ett middagsbord har stenkoll (tror dem) på hur olika sorters mat produceras. Jag vet att okunskapen om våran bransch i övriga samhället är stor, trotts att många är experter på utsidan. Att okunskapen är stor är inte konstigt, jag är ganska dålig på andra branscher. Det är det där med expert bara på utsidan jag tycker är otäckt och det påverkar oss väldigt mycket. Okunskap måste få finnas, men inte spridas som kunskap eller fakta. Då blir det helfel, därför går jag igång på detta. Det lilla gör det stora i slutänden.