Sommardäck till traktorn

2 maj, 2020

Så var det dags för sommardäcken för 724:an och sprutan.

Veckan som nu kommer verkar bjuda på en hel del bra sprutväder och nästa kväve-giva närmar sig. När vi då ska ut nästa gång på fälten vill vi undvika att skada grödan utanför körspåren. Vetet utanför körspåren har ju redan skadats lite vid tidigare gödslingar i vår, men har repat sig bra från detta. Körskador som nu uppstår på vetet försenar utvecklingen och ökar risken för att det inte är moget när resten av fältet är moget. Dessa grönskott försvårar skörde- och torkarbetet, dessa grönskott ska hållas undan så gott det går. Därför var det idag dags att skifta hjul på 724:an och sprutan igen.

De två tidigare nedkörda raderna per spår börjar nu återhämta sig.

Detta tog hela förmiddagen för mig och farsan. Själva hjulskiftena går fort, det är allt runtomkring som tar tid. Däcken ska lyftas fram, skärmar och skärmbreddare bytas, däcken man plockar av ska tvättas etc etc. Nu är det i alla fall gjort och på traktorn sitter nu 320/85 R38 fram och 320/90 R54 bak, på sprutan sitter det nu 300/95 R 52. Det är en viss skillnad i bredd på hjulen som togs av gentemot de som nu sitter på.

Det är en viss skillnad på däckbredden. Det är egentligen bara 58 cm men känns som mer.
Som sagt var stor skillnad.
På sprutan blev det inte lika stor men ack så viktigt skillnad.
Balklämman är även en bra däckklämma.
Redo för utryckning, med kort varsel!

Vi passade även på att sätta på N-sensorn igen. Det gjorde vi inte bara för att nästa kväverunda närmar sig, utan också för att kunna mäta kväveupptaget i vetet just nu, både i nollrutor och i övriga fältet. Vi gjorde några mätningar idag och fick några intressanta resultat, mer om detta kommer imorgon.

Ytterligare ett bra användningsområde för balklämman, lyfta upp N-sensorn för montering.

Två iakttagelser från dagen rapsrunda:

1.Rapsbaggarna verkar numera vara färgblinda. De ska ju dras till de gula blommorna, inte hålla på i det gröna knopparna. Här är det tvärtom, tomt i blommorna men aktivitet i knopparna

 

2. När vi gick där i godan ro lätt det plötsligt som det kom ett häftigt regn. Jag sträckte ut händerna, men kände inget. Det gjorde att jag började känna mig lite tokig. Efter kort uteslutningsarbete kom jag fram till att det var när jag gick det lät, kollade man då ner på marken så man vad det var som lät. Jordloppor i tusentals, som hoppade på de vissna rapsbladen på marken. När man tog ett steg hoppade jordlopporna i närheten, antar att det var något slags flykt beteende. Intressant var det i alla fall, skönt även att dessa inte skadar rapsen just nu.

De flesta var väldigt skygga och man fick anstränga sig för att få dem på bild.

Imorgon kommer det en liten kväveupptags rapport, om inget intressantare dyker upp.

Kvävestatus i grönmassan
Nederbörd och okunskap