Vanlig vardag igen

Om nu en vanlig vardag existerar och vad den borde innehålla…. Här är egentligen ingen dag på året den andra lik, men idag var det inte massa extra siloskruvar-folk här, så någon slags vardag var det.

De flesta som varit här extra för att skruva silo har nu dragit vidare på andra projekt eller är nu tillbaka i sin egen vardag. Kvar blev jag, farsan, morsan och Robert. Vem är Robert? kan man då fråga sig. Det är en man som kan det mesta och nu till många lokala företags lycka börjat F-skatta sig runt. Just nu är han ett litet tag hos oss. Det passar väldigt bra, för även om själva silomonteringen snart är färdigt och tillfälligt är pausad,så är det mycket runt omkring som tillhör bygget som ska fixas.

Här är han, Robert.

Det här runt tillhörande omkring har han, jag och till viss del farsan grejat med idag. Vi har bla monterat elmotor, transportör och avlastat/modifierat lite balkar som var i vägen på logen. Det är mycket fix runt omkring ett sådant här bygge (och andra byggen med). Det är lätt att glömma bort, man fokuserar på själva silon och glömmer bort allt fix runtomkring. Vi får se när vi är klara med det tillhörande runtomkring hur mycket vi glömde att räkna med det, jag tror vi kommer hamna ganska bra. Lite av det svåra är var man ska dra gränsen, när är det klart och hur mycket ska man göra? Det går ju utan problem att hålla på nästan hur mycket och länge som helst med det tillhörande runtomkring.

Här är allting ombyggd och förstärkt enligt konstens alla regler. Det har använts grova armeringsjärn och plankor. Här är även motorn nästa på plats.
Motorn passar inte helt 100%, det är ett problem (inte stort men irriterande) som ska lösas.
Transportören växer sig färdig.
Den ska stå på rätt plats med.
Den är nästan klar nu, men nu ska det lastas ut 1000 ton vete så vi pausar detta ett litet tag.

Under en snabb växtodlingsrunda idag kan man konstatera att det ser väldigt bra ut på fälten enligt ögat.

Rapsen blommar fint, min snabbuppfattning är att den ännu inte blommar 50%. Full blom får nog vänta ett tag, det här kalla vädret kommer nog se till att det bli en lång blomning i år. Man kan se spår i rapsen av minusgraderna som härjat på nätterna, men jag tror inte dessa inneburit någon stor skördeförlust än.

Det är fortfarande många knoppar kvar som ska blomma.

Norinvetet har nu tagit steget in i nästa utvecklingsstadie. Det är nu i stadie 37, flaggbladet synligt. Det fina med stadie 37 är nu att vi kan börja använda Yaras N-tester för att få fram kväve-gödslings rekommendationer. Detta kommer jag att roa mig lite med imorgon. Jag kommer även att skanna lite vetefält och kväve-nollrutor med N-sensorn för att få uppfattning om kväveupptag från tillfört gödsel och om markleverensen. Med hjälp av rekommendationen från N-tester mätningen och mängden upptaget gödslat kväve, kan vi få hjälp att avgöra hur stor nästa kväve-giva bör vara. Jag kommer nog skriva mer om detta imorgon. Eventuellt kör vi lite kväve på Norinet imorgon, beroende lite på mätningsresultatet.

Här tittar flaggbladet ut.
Lossplockat flaggblad med ax.

Idag fick även damerna på betet träffa herrarna som ska göra dem sällskap i sommar. Avelstjurarna är nu på plats och kan börja jobba.

Noggrann inspektion av det nya sällskapet.