Silomontering dag 9 – färdigt golv och småfix

Nu närmar vi oss att silon är helt färdigt. Man skulle nog kunna säga att silon är färdig om man vill, men eftersom att den inte är helt 100 % färdig än så får den rubriken vänta. Även om silon nu faktiskt är redo för att fyllas med spannmål.

Hela golvet är nu helt färdigt. När vi började i morse hade vi åtta stycken golvplankor/plåtar att lägga, inte helt säker på antalet men tror att det var åtta. Dessa kunde inte monteras dit fören vi hade fått dit lite andra grejor. Det som skulle dit innan var att sätta dit stosen till luftningsfläkten och att täta runt tömningsskruven. Min arbetsuppgift fram till fikat blev att täta runt skruven.

Det fanns inget färdigt hål i plåten för tömningsskruven, det var en av sakerna som anpassas på plats. Hålet blev därför inte helt tätt emot skruven så måste tätas. Jag var inte helt förtjust i de plåtar som var med från Westeel för att göra detta så jag använde dessa istället som mall och tillverkade egna tätningsplåtar. Det var lite pilligt men jag blev faktiskt nöjd med resultatet.

Här är hålet innan tätning.
Jag gillade inte dessa plåtar från Westeel.
Så jag byte ut dem mot veckad väggplåt. Här är nästan färdigt resultat, nu ska det bara läggas lite silikon på utsidan så är det klart.

Sveperskruven kom även på plats, det är en viktig detalj i det hela som gör att vi slipper ösa så mycket för att få helt tomt.

Det är långt att ösa in till mitten om inte skruven fungerar.

Manluckan är nu på plats och det är inte längre några stora hål i väggen på silon.

Manluckan var inte helt enkel att få på plats, men nu är den där.

Sista delen på tömningsskruven monterades även dit idag. Den sista lilla delen passade inte helt 100% och lite modifiering av några hål fick göras för att det skulle passa. Lite störande att saker som är gjorda för att passa ihop med varandra inte gör det tycker jag, konstigt men nu passar det i alla fall. För att få dit den sista lilla delen var vi tvungna att ta hål i logväggen. Vi började med ett litet exakt hål, det lilla exakta hålet var sedan tvunget att växa flera gånger för att fylla någon funktion. Det är inte helt ovanligt att det blir så tycker jag, man börjar litet och exakt men det slutar med ett gigantiskt hål. Att detta hål blev lite större än exakt gör faktiskt inget, hålet kommer ända att fyllas av den gigantiska elmotorn som kommer att sitta uppe på sista delen av skruven. Vi måste till och med gör hålet ytterligare lite större, även under skruven för att kunna få fall ner till transportören. Det är dock inte bara att kapa utan det är en liten större och viktigare balk i logens konstruktion som måste kapas och innan kapning modifieras lite.

Ett litet och exakt hål.
Större och exaktare hål.
Såhär ser hålet det ut inifrån logen. Mycket gammalt damm hittades i väggen. Här ser man botten stocken som vi måste nagga lite av. Ovanpå skruven här kommer motorn att sitta.

Vi började även med att montera en av transportörerna idag, den som går in i anläggningen. Det kom även dit ett klätterskydd på silons stege, detta för att små barn inte ska kunna klättra upp och ramla ner.

Svanhalsen är snart på plats.
Nästan hela botten på transportören än nu på plats.
Klätterskyddet till stegen sitter nu där. Det hindrar åtminstone de minsta från att klättra upp.

Nu väntar lite mer fix runt omkring silon innan nästa steg i monteringen sker. Transportörer ska skruvas ihop, det ska städas och massa annat skoj. För även om själva silon är redo för att bli fylld med spannmål nu så finns det inget som kan fylla den än….

Jag hann med en liten sväng i en nollruta från senaste sprutningen idag. Där kan jag konstatera att det var väldigt skönt att vi nu har bekämpat ogräsen. I nollrutan håller ogräsen på att ta över istället för vetet.

I nollrutan. Snärjmåran är nästan den högsta växten i fältet.
Utanför nollruta. Här finns det inte längre några pigga ogräs som kommer konkurrera med vetet.