Gjutning igen och gul traktor

Gjutning på schemat idag igen. Dock en liten blygsammare sådan i jämförelse med den vi gjorde sist.

Sist gick det år 97 kubikmeter betong idag gjorde vi av med 0,25 kubikmeter. Alltså inte ens en procent av volymen som vi använde då. Betongbil var alltså helt uteslutet och tombolan åkte fram. Det som skulle gjutas idag var plattan där luftningsfläkten till nya silon ska stå. En väldigt enkel gjutning, med snabb schaktning (med spade), enkel formning (med några brädor) och ännu enklare armering (med endast ett nät). Jag, farsan och Robert klarade detta utan att ta in ytterligare konsulter, verkar det som i alla fall….

Robert finjusterar formen en sista gång.
Farsan var vatten-ansvarig
Jag såg till så att det blev slätt och jämnt.
Det duger för att ställa en fläkt på.

Det är fortfarande mycket sånt här småfix kvar innan silo-projektet är helt färdigt. Förhoppningarna och planeringen är att efter nästa veckas, så ska det inte vara så mycket kvar. Det som kommer att vara kvar är elektrikernas jobb och programmeringen av styrprogrammet. Vi har även stött på ett litet problem med utmatningsskruven. Grejorna som nu sitter där är inte helt kompatibla med varandra och vi väntar svar på lösning. Så även det kommer nog att var kvar efter nästa vecka. Det stoppar även igen-byggnaden och tätningen av det nya hålet i logen, där motor och skruv nu sitter. Men snart så är det färdigt på riktigt.

Gul traktor

Efter rapskörningen härom natten så är nu 724:an lite smått gul i färgen, men det är nog ingen fara det går nog bort i tvätten.

Tittar man noga på bilden ser man att det även är lite svart färg med, i form av rapsbaggar.

Första gödningsgivan

Bättre sent än aldrig som det heter i folkmun. Vi har några hektar vall som ligger på mulljord som är sen att torka upp. Det bär ofta inte fören björkarna runt omkring börjar växa och suga upp vatten, då torkar det upp. Mulljorden brukar ju även komma igång att leverera kväve när vallen behöver det(fattas fortfarande fosfor och kalium samt även svavel). Därför har vi inte haft så jättebråttom ut med gödningen, mest av anledningen att vi inte vill köra fast. Det är bottenlöst och svårbärgat där. När man väl sjunker igenom svålen, så sjunker man ordentligt. Det provade vi med tröskan några gånger när vi fortfarande odlade spannmål där. Nu är i alla fall gödningen på plats i form av NPK 22-3-10 och en giva på 400 kg/ha. Även om bärigheten finns där nu, så kastade jag på gödningspridaren på 720’n som ju har ”vanliga” hjul och inte radodlingshjul. Varför chansa? Det minskar även markpackningen något i alla fall.

Utebliven fastkörning på bild.
Gräset har i alla fall inte stått stilla.

Sommaren är här!

Utemöblerna framplockade

Vi ställde idag ut utemöblerna. Det gör att sommaren alltså nu är officiellt kommen till Abbotnäs.