Silomontering dag 10 – transportörstöd och mätning

Silomonteringen återupptogs idag efter en veckas paus.

Det är ju som alla vet inte riktigt sant, det här med paus. Vi har ju hållit på lite grann i smyg med siloprojektet, men inte så mycket på själva silon. Men idag var montageledar Göran på plats igen och då är det silomonterings dag på riktigt igen.

Göran var tillbaka för dagen.

Dagens huvudtema var topptransportörens placering och dennes transportörstöd.

Vi började med att ta bort en plåt på elevatorkupans väg, där transportören kommer att gå igenom väggen. Eftersom att det var högt och ingen av oss är särskilt duktiga på att flyga uppåt, bara neråt. Så tog vi hjälp av en teleporter med personkorg. Det var egentligen en slump att det vart en sån. Alla skyliftar med rejäl lyfthöjd i närområdet verkar upptagna under en längre tid, så då fick vi tipset av våran gårdselektriker att prova detta. Det var stor succé!! Det är den trevligaste plattformen jag någonsin jobbat ifrån, den var stor, väldigt stadig och gick fortare än en skylift. Ett tips till de som inte provat, testa detta istället för skylift vid de lite extra höga jobben. När kusken som kör är serviceinriktad och hjälper till att jobba som i detta fall så är det ett extra plus.

Här är vi på väg upp, kusken kör korgen från korgen. När han inte körde så var han behjälplig.
Det blev bekvämt arbete ifrån korgen, lätt att komma åt allting.

När vi fått bort denna plåt, så drog vi ett snöre där transportören ska gå inifrån kupan upp till toppen på silon. Då kunde vi se var tranportörstödet på silon skull hamna och montera detta. Efter att detta stöd monterats kunde vi mäta lite avstånd och vinklar. Det var nödvändigt för att kunna montera vajerstödet och utloppet på transportören på korrekt vis.

Här kommer det berömda snöret ut från kupan.
Här sitter det på toppen av silon.
Här ser man både transportörstöd och snöre. På onsdag byter vi ut snöret mot en transportör.

Nu är transportören i stort sett färdigt för att lyftas. Det är lite småfix kvar som ska göras imorgon, både på transportören och runtomkring. En av sakerna som ska göras på transportören är att elektrikern ska montera all el som ska ut till silon på transportören. Det är ändå några kablar som ska upp till toppen på silon så då passar vi på att montera dessa på transportören innan vi lyfter dit den. Det sparar tid, kabel och klättring upp och ner på silon.

Göran fixar utloppet på transportören.
Nu är vajerstödet på plats. Här syns de rör som elkablarna ska gå i.

Nu är även luftningsfläkten till silon på plats där den ska vara.

Fläkt på plats.

Nu har vi stenkoll på läget och imorgon görs de sista små förberedelserna för att få transportören på plats. På onsdag lyfter vi.