Silomontering dag 11 – transportörlyft + färdigt kapitel

Idag kom topptransportören på plats. Det gör att silomonteringskapitlet äntligen är klart. 

Även om det har varit väldigt roligt, intressant och utbildande att montera silo så är det nu skönt att det är klart. Helt klart är det inte om man ska vara noggrann (vilket jag gillar att försöka vara), men nu kvarstår massa småfix runtomkring som ska göras.

Topptransportörlyftet

Betinget för dagen var att lyfta upp transportören som ska fylla silon till sin rätta plats och sätta tillbaka de plåtar vi tagit bort. För att lyfta den 1600 kg tunga transportören, så tog vi hjälp av en mobilkran. Den stora frågan var nu om våra beräkningar skulle stämma och transportören skulle passa direkt. Det gjorde den även om det var lite pill med att trä in den och få den perfekt.

Här provlyfts det för att se så vi får rätt vinkel från början.
Transportör på väg

För att kunna styra den tillrätta och dra in den i kupan, så kastade vi ut ett rep från det nya hålet kupan. Det repet fäste vi i den änden på transportören som skulle in i kupan. Under själva lyftet var min uppgift att stå uppe i kupan tillsammans med farsan och sköta repet. Att trä in den här 23 meter långa transportören på rätt ställe var som sagt var lite pilligt. Det var mycket som skulle klaffa. Den skulle inte krocka med något befintligt, inne i kupan gick det redan mycket rör, transportörer elevatorer och massa bärande grejor som är viktiga för logens och kupans hållbarhet. Samtidigt ska man få transportörens inlopp i rätt höjd, så man kan få rätt fall och det inte bromsar någonstans. Det var visst lite viktigt med att den passade där ute på silon med. Efter bra samarbete så låg transportören där den skulle vid lunch.

Hålla i holken, där uppe är dit vi ska.
Den är på väg åt rätt håll i alla fall.
Här närmar vi oss.
Så här såg det ut inifrån.
Här är den inne och nästan på rätt plats.
Nu är den på plats. För att få mer vingelutrymme har vi plockat bort en del rör, skönt med lite extra space.

Återställning och ihopkoppling

Efter lunch var det dags att täta igen hålet i kupväggen, det skötte Göran och Richard (teleporter kusken). Det blev ett bra resultat som förhoppningsvis är regntätt redan nu. Det skulle vara ett plus om vi inte behöver ta ut plåtslagaren för att täta.

Ett stort hål att täta blev det.
Så här såg det ut när vi slutade för dagen. Ser väl inte så dumt ut?

Min och farsans uppgift efter lunch var att greja uppe i kupan.  Vi byggde stöd för transportören, ersatte det vi kapat för att få in transportören, byggde nytt golv bredvid transportören och påbörjade den nya rördragningen.

För att få bra arbetshöjd så byggde vi ett nytt gol i höjd med den nya transportören.
Nu är det färdigt. Här är mamma Christin uppe på silon och inspekterar

Robert han for runt och hjälpte till överallt där stöd behövdes.

Snart färdiga

Nu är vi väldigt nära att bli färdiga med det här projektet. Själva silomonteringen är ju nu som sagt var klar och vi kan påbörja nästa kapitel. Nästa kapitel är allt fix runt omkring som ska göras. Nästa kapitel kan man göra nästan hur långt som helst, men man måste dra en gräns någonstans. Vi får se vart vi drar gränsen den här gången.

Det har varit väldigt roligt att jobba med silomonteringen. Inte bara för att man bygger något, utan för att man fått jobba ihop med så mycket bra folk. Alla som har varit inblandade har varit väldigt duktiga, drivna och velat åt samma håll. Man hör ofta att det är ett väldigt problem att få tag på bra folk när det gäller arbete, det kanske är sant men här myllrade gårdsplanen med kanonfolk under denna tid. Jag gillar folk som är duktiga på att jobba, det bara är så…

Eftersom att vi inte riktigt är klara med hela siloprojektet än, så får en slutrapport på detta vänta ytterligare ett tag. Det kommer att komma en så småningom när allt är helt klart det kan jag lova.

Även om det inte är helt klart så kör vi en före- och en nästan efterbild.

Före
Nästan efter

Ingen vanligt dag..

för idag var det Oliwias födelsedag. Vad fort tiden går, våran dotter har redan fyllt ett år. Även hon verkar var lite fordonstokig, därför utökades maskinparken i hemmet ytterligare.

Nya utökningen