Söndag = Växtodlings runda.

Då var det söndag igen, det brukar innebära växtodlings runda. 

Det gjorde det idag. Här kommer lite rapportering:

Norinvetet

Norinet befinner sig nu i slutet av axgången och är nu i stadie 57 (tre fjärdelar av axet framme) i snitt. Här är det dags att börja planera nästa insats. Vi kommer troligtvis inte att köra något mer växtskydd i Norinet, det fick skydd mot svamp och blev tillväxtreglerat för en vecka sedan. Vi räknar i dagens läge med att det kommer att räcka. Det som däremot kommer att göras är att sprida ut mer kväve. Vi kan nu uppskatta skördepotentialen bättre när vi ser hur det ser ut än så länge, det är ändå jättesvårt att göra en bedömning om skördenivå redan nu. Det ser däremot väldigt bra ut än så länge. Skördepotentialen ihop med kväveupptaget i nollrutorna och massa fina tabeller att kolla i, är det vi använder för att bestämma en slutgiltig kvävegiva. Vi får se var vi hamnar.

Axen är nu framme överallt på Norinfälten
Båda kväve-maxrutorna syns här, vi väljer dock att troligen vänta med nästa kvävegiva till det är helt axat och N-sensorn kan användas igen. Här syns ett litet mörkare hör i nollrutan, här vek vi undan ett hörn av presenningen när vi körde sist. Det hörnet fick alltså 40 kg N/ha för tre veckor sedan i form av kalskalpeter. Det har fått lite färg i alla fall.

Juliusvetet

Här är det lite mer utspritt vad gäller utvecklingsstadier, vi har allt emellan 41 (flaggbladets slida utväxande) till 49 (Axets första agnar just synliga). Här har vi redan idag påbörjat nästa insats och kommer snart att börja med en till. Den insatsen som pågår i skrivande stund är skydd mot svamp och stråförkortning med hjälp av N-sensorn, mer om det kommer imorgon. Insatsen som kommer att följa direkt efter när traktorn med radodlingshjulen blir ledig är mer kväve på några fält. Vi ser att bestånden utvecklas väldigt fint och att skördepotential finns, men att kväveleveransen från marken på dessa fält är nästan obefintligt. Kväve-maxrutorna syns här tydligt, vilket tyder på att det saknar kväve i resten av beståndet. Därför kommer vi att sprida ut ytterligare en skvätt kalksalpeter på dessa fält.

Här kommer pågående insats. Här på bilden befinner sig ett fåtal skott i stadie 49.
Här är markleverensen nästan obefintlig, man ser maxrutorna tydligt bortom nollrutan.
Förra året såg Juliusvetet ut så här 8/6. Vi ligger alltså lite efter i år.

Hötrapsen

Rapsen närmar sig nu slutet av blomningen och är i stadie 67 (blomningen minskar o de flesta kronblad har fallit). Rapsen har blommat sedan 30/4 och är nu alltså inne på sin sjätte blommande vecka, det är häftigt länge tycker jag. Här planerar vi inga mer insatser just nu. Eventuellt kan en avdödning innan skörd bli aktuell, men just nu känns det inte så. Vi har än så länge haft en jämn blomning och även mognaden borde bli jämn. Nu håller vi tummarna och hoppas att det håller hela vägen.

Än så länge är det fortfarande lite gult.
Jag kan inte gömma mig i rapsen i år heller.
Än så länge är det både blommor och bin i fältet.

 

 

 

Något intressant från rapsfältet är att den tidiga kväve-maxruta vi gjorde när vi avstod från att köra första givan syns. Den syns inte på det sätt jag väntade mig, den är nu ca en decimeter kortare än övriga beståndet och har lite mindre blommor. Jag trodde att om den skulle synas så skulle den vara högre och blomma längre, så fel man kan ha.

Här är den tidig kväve-maxrutan. Den syns faktiskt även på bilden om man tittar noggrant.

Enligt Kuhn:

så verkar pressen vara röd, om man ska tro deras reservdelslista. Konstigt att RAL-numret säger att den är orange och innehåller mer gul färg är röd. Man får som vanligt tycka som man vill, jag kommer tycka orange tills jag dör. Det finns risk att denna diskussion inte dör ut på gården riktigt än…..

Vill Kuhn tro att de har flugsvampens färger så får de göra det…

Den här är i alla fall gul.

Nu ikväll är den definitivt gula pressen avblåst och redo för service.