Röd eller orange???

5 juni, 2020

Nu måste vi reda ut en sak, helst en gång för alla.

Förra året så hände något som splittrade oss på gården. Inte på ett allvarligt, jobbigt sätt utan på ett mindre allvarligt men jobbigt sätt. Vi köpte en ny press, när den kom till gården sa min fru något i stil med: det är ju en fin röd färg i alla fall. Då rasade min värld ihop lite grann, alla ser väl att Kuhn redskap har färgen orange?!

Jag ropade direkt på farsan som var i närheten, han styrkte vad jag tyckte. Då tillkallade Caroline Carl och morsan som även var på plats. Till slut var vi ett litet gäng som stod där och diskuterade bland annat om färgblindhet. Caroline la upp en omröstning på Instagram huruvida den var röd eller orange. Hon måste ha haft något slags filter på för då vann röd.

En gång förra året när vi hade en Kuhn-press-expert här på gården, så passade jag på att fråga honom om färgen. Han sa att pressen var målad med rött. Det fick en att fundera på hur mycket han kunde om pressen egentligen, när han inte ens visste vilken färg den var målad i….. Han kunde mer om pressen än om färger i alla fall.

Efter detta har jag börjat fundera om jag kanske är lite färgblind trotts allt. Är alla Kuhn redskap röda och inte orangea??

Här kommer lite bilder på grejorna ihop med mina kommentarer, avgör själva vad ni tycker. Jag har försök att vara opartiskt och ta neutrala bilder i neutralt ljus för att inte förvränga färgen. Traktorfälgarna är röda, pressen är orange

Här kan man kanske tycka att pressen är lite röd, men inte om man jämför med huset och traktorns fälgar.
Röd eller orange?

 

Plastaren är orange, tröjan röd, fälgarna……
Från slåtterkrossen. Röda nyckelpigor, orange kross
Kanske lite röd trots allt…. men nej, orange
På en av deras fabriker, orange färg så långt ögat når..
Jämför med regnbågen …..
Är sanningen den att Kuhn redskapen är röda och vita som denna flugsvamp???

Här kommer sanningen:

Kuhn färgen är alltså blodorange enligt sprayburken och röd enligt lantmännen. Det gav oss ju verkligen klarhet…  (Även om man inte tycker att kulören på burken stämmer med bakgrunden på bilden ovan, så gör den faktiskt det i verkligheten när den kommer ur burken).

Som tur är så finns det ju RAL nummer med tillhörande beskrivning. Här är inte allt självklart heller, men det verkar som att färgen heter Vermilion och faktiskt tillhör orangea nyanser. https://www.ralfarger.se/ral-classic/ral-2002-vermilion  . Efter att ha gjort lite efterforskningar, så verkar det som att Kuhn även använder en liknande färg med RAL nummer 2008 till sina redskap. Även den färgen tillhör nyansen orange.

Vad tycker ni? är redskapen röda eller orangea?

För att inte skapa förvirring hos allmänheten i vilken färg pressen har, så byter vi för säkerhets skull till en annan färg ett tag. Nu tar vi och dammar av den blåa pressen.

Som sagt var, vad tycker ni är Kuhn grejorna röda eller orangea??

Söndag = Växtodlings runda.
Inslaget och klart