Tvättmaskin och slåtter

Denna dagen skulle ägnas åt städning i den lagård, som vi igår tömde på djupströbädd. Den planeringen höll nästan fram till lunch, vi hann i alla fall börja.

Vädret styr vi inte över,

vädret styr oss (delvis). Det var det som hände idag, eller inte vädret men väderprognosen. När vi kollade nästa veckas väderprognos på väg till lunchrummet för att värma maten, så fick vi se att regnet verkar komma på tisdag redan. Alltså går tisdagen bort som pressdag, det får bli måndag istället. Eftersom att vi vill ha ganska så torrt foder så behövde vi alltså tidigarelägga morgondagens slåtter till idag.

Regn på gång.

Skepnadsbyte

Just nu har vi bara en riktigt traktor på gården med front kraftuttag, 724:an. Den har ju inte direkt varit slåtterkrossvänlig på senaste tiden, utan varit anpassad för insatser i växande gröda. Nu är vi färdiga (tror vi) med alla traktordrivna insatser på våra fält till skörd, därför kunde vi nu göra 724:an till en allround traktor igen. Av med N-sensor och radodlingshjul. Detta är en väldigt liten operation och skulle det vara så att den ska ut i växande gröda igen, så är skepnadsbytet tillbaka gjort i en handvändning.

Hjulen byts igen
N-sensorn lyfts av.

Slåtter med 724:an

Får jag välja så slår jag helst med 936:an, men den är ju inte i skick just nu. Då får 724:an helt enkelt duga. Varför slår jag då hellre med en 11 år äldre traktor?? Enkelt, den är starkare och klarar av att hålla högre hastighet. Det gör en otrolig skillnad i kapacitet, jag gillar att vara effektiv. Detta trotts att jag kan låta GPS’n styra när jag slår med 724:an och inte med 936:an. Rakare kört blir det definitivt med 724:an, men är inte lika effektivt. Det är helt sant jag har jämfört noggrant, och sitter inte och gissar. 10 km/h skillnad i hastighet gör mer än några centimeters överlapp. 724:an är däremot trevligare vid svängningar med krossen nere, den är kortare så att fram och bakkrossar hamnar närmare varandra. Man kan alltså svänga snävare med krossarna nere, utan att ta om lika många gånger med 724:an som man måste med 936:an för att inte få mistor.

Rakt blir det i alla fall….
Det är smidigt att kunna lämna några drag. Så kan man ta dem på vägen tillbaka över fältet. Då slipper man lite onödigt tomkörning.

Vallen

Vi slog idag resten av våran vall, 19 hektar som växer på mulljord och även lite åt kund. Det var ändå hyfsat med mängd på gräset idag, så för att få det så torrt som möjligt vände vi ut det.

Farsan vänder gräs så det sprutar om det.

 

Tvättmaskinen

Vi har haft ett litet storhaveri på gården, av viktigaste sort. Våran tvättmaskin gav upp för några veckor sedan. Tvättberget har växt sedan dess tills alla rena kläder tog slut. Då påbörjades åtgärd, Robert beställde nytt kretskort som verkar ha åkt land och rike runt innan det till slut kom hit. Igår kom äntligen reservdelar och jag kunde börja denna dag med att meka tvättmaskin. Lite pillrigt men det funkade, tyvärr dök det upp fler fel på den så jag fick även sluta min kväll med att meka tvättmaskin. Inte min favorit maskin att skruva med, men ack så viktigt att den fungerar. Utan rena kläder kan man ju inte jobba……

Kläderna verkar inte tvätta sig själva.
Mycket luft i en sån här…..
Hjärnan hade gett upp….
Mycket roligt kan man hitta i en tvättmaskin….. här är mest trimmersnören .

Nu hoppas vi att det regn som är på prognosen kommer, bara det slutar regna tills vi ska tröska.