Röd traktor på gården

Nu står det en röd traktor på gården. Det var länge sedan det gjorde det sist, i alla fall som vi själva körde. Om jag inte har helt fel, så var det våran Volvo BM 700 som var den sista röda traktorn som kördes här på gården.

Man saknar faktiskt denna pärla, även om den stod mest och samlade damm.

Så varför står det nu en röd traktor här igen?

Trotts att det bara är gröna traktorer här i ordinarie flotta, så får man inte vara främmande för att prova andra färger och modeller. Denna gången blev det helt enkelt en röd Demo ifrån Lantmännen, en Valtra T 174. Det passar lite extra bra nu när 936:an är på rehab.

Röd och fin
Tydlig skylt

Byta traktormärke?

Jag är absolut inte främmande för att byta traktormärke, men då ska det vara till något bättre. Vi har haft många olika märken här på gården och just nu är det flest Fendtar på gården, men som sagt var man vet aldrig hur det ser ut imorgon. Tex när jag lärde mig att plasta så gjorde jag det i just en Valtra, men inte i en röd sådan. Den plastar-traktor vi då ägde var guldfärgad och av modellen 6350.

Röd och fin och rymlig hytt. Det finns fortfarande likheter i hytten med den guldfärgade vi hade.

Man måste få prova.

En traktor är ju inte någon billigt investering. Därför måste man veta att det är rätt traktor, som passar en själv och gården som man köper. Hur vet man det om man inte får prova? Det går inte…. man måste få chansen att prova och helst ordentligt.

Plastning på prov

Hur gick det då?

Jag måste säga att det inte var något fel på traktorn. Resultat blev detsamma som med våran Fendt 720, balarna blev lika vita och de djur som äter dem kommer förmodligen inte att märka någon skillnad på om det var en röd traktor eller en grön traktor som körde plastaren. Men…..jag gillar fortfarande Fendtarna mer.

Balen verkar bli lika vit som alla andra.
Jag är van vid rattknopp, det sitter ingen här…. Men det är i alla fall en sportig ratt….

Dagens sysslor

Idag pressade vi och plastade igen, både åt oss själva och åt kund. När vi körde vårat egna så var vi idag med och lyfte ihop balarna på en gång. Så att inte fåglarna förstör dem och så att vi kan kasta ut gödning imorgon om vädret tillåter. Nu är alltså hela våran första vallskörd för i år pressad, plastad och ihoplyft.

Christin lyfter ihop alla balarna.
Balarna blåser upp sig fort, så det gäller att vara på hugget med ihopkörningen. Annars så smäller dem som ballonger,

Sommarjobbare

Idag så började våran sommarjobbare. Det är Liam, han som hade praktik här tidigare i våras och går på Naturbruksgymnasium. Han råkar även vara min syssling. Plastning fick bli hans första arbetsuppgift denna sommar och det finns goda chanser att det kommer bli mer av den arbetsuppgiften.

Jag och Liam plastar. Jag fick köra den röda.
Det fick bli den orangea pressen idag. Den gula får vänta lite till på årspremiär. Jag vet att vissa tycker att pressen är röd. Det får man tycka men jag håller mig till fakta och då är den orange.