Ny såmaskin

Jahapp, då har vi handlat igen. Vi som hade köp-stopp, nästan nyss bytt såmaskin och inte alls hade några planer på att byta såmaskin än, råkade ändå köpa just en ny såmaskin. Den är inte helt ny, men ny för oss.

Varför gjorde vi då detta?

Först så måste jag säga att vi är Combi-Jet frälsta här på gården, både vid höst- och vårsådd. (Mer om detta någon annan gång)

Det här med variabla givor är ju något som är väldigt intressant, bra och något som vi använder. Vi har dock inte kunnat göra detta med såmaskinen, varken på utsädesmängd eller på gödningen än. Vi har fått använda gödningsspridaren om vi velat köra variabla gödningsgivor, vi vill ända ha kombieffekt på fosforn och därför även kombi-sått med rak giva fosfor (våra olika strategier om detta skulle kunna fylla flera inlägg). Nu ville vi kunna börja så med styrfiler både på gödsel och utsäde när vi sår.

Eftersom att vi nyligen redan bytt såmaskin till en bredare och för oss nyare så kändes inte ett byte aktuellt. Jag hade därför tänkt att bygga om den såmaskin som vi redan hade till en ISO-BUS maskin, med elmotorer istället för variatorer. Jag skulle då kunna köra både variabla givor och sektionskontroll via GPS. När vi höll på att fundera på detta så dök det upp en jättefin, nästan ny Combi-jet som var till salu på nätet.

I för fint skick för att inte kunna låta bli att köpa.

Denna såmaskin var av årsmodellen 2018 och de gjordes bara fram till 2019. Det är alltså en av de sista idag producerade Combi-jetarna. Såmaskinen hade gått ca 700 hektar och var så gott som i nyskick. Allt detta till ca halva nypriset. Är man då Combi-Jet frälst så kan man ju inte bara låta bli att köpa den. Trots att våran gamla fortfarande är i gott skick, så var denna i godare skick och kommer troligtvis hålla några år till.

Den ser i alla fall ut att kunna hålla några år till. Det saknas slitstål på så billarna för att det ska sättas dit hårdmetalsstål iställlet för de mjuka.

Nu till det här med variabel giva:

De här såmaskinerna sitter det växellådor på istället för de klassiska (i vissa fall) opålitliga variatorerna, växellådorna ska gå snabbare att justera. Detta ihop med Tive tronic ska möjliggöra körning med styrfiler. Hur jag ska gå till väga för att köra dessa styrfiler vet jag inte än. Det är ju ingen ISO-BUS maskin, så seriell kommunikation måste användas. Vad jag har förstått så ska det gå att köra variabel giva både på gödning och utsäde, men har inte fått detta riktigt bekräftat än. Jag har en ide på hur vi ska gå till väga för att använda styrfiler, får se om det kommer fungera.

Får se hur det går….

Det finns mycket som är uppdaterat och extra på den här såmaskinen i jämförelse med våran gamla, mer om detta en annan gång.

Sladdplankan är en av de grejor som vi inte har haft på såmaskinen förut.

Hur som helst välkommen hit ”nya såmaskinen”!!!

Såmaskinen får en välkommen hit tvätt, för att tvätta bort lite jordrester som satt på maskinen. Vi vill inte ha in något nytt ogräs eller någon ny marksmitta vi jord från annan en annan gård.
Här är våran gamla såmaskin, inget fel på den men den nya är finare.

936:an är rejält isärplockad

När man kommer in på en verkstad och ser en rejält isärplockad traktor. Så har jag alltid tyck det sett dyrt ut och tyckt synd om de som ägt traktorn. Nu är det våran traktor som står där i flera delar. Jag vill absolut inte att nån ska tycka synd om oss, men så här ser den ut nu:

Är det verkligen en traktor??
Det här ser i alla fall ut som en hytt.
Inte mycket att göra, man måste inte gilla läget men acceptera det.

936:an slår nog inget gräs imorgon (idag) i alla fall, tur att vi har en annan traktor som kan göra denna uppgift.