Det brann bara litegrann

Idag var det slåtter på menyn, till och med lite grillinspirerat på slutet.

Torrväder + torrt gräs + gnista = eld.

Idag slog jag 60 hektar åt en kund närmare kusten, där de inte har fått lika mycket regn som här. Där var det idag kanon väder för att få gräset att torka. Det innebar inte bara att gräset torkade väldigt bra, utan även att det var kanon förutsättningar för att starta eldsvåda. Särskilt på de stenkullar där gräset börjat vissna ner på grund av torra förhållanden. På just en av dessa stenkullar tog sig idag en gnista och blev faktiskt en liten brand. Det tog sig ganska fort och på bara 30 sekunder hade den lilla gnistan blivit till ca 1 m2 med lågor.

Här är min lilla eldplats, Efter denna lilla incident så hissade jag krossarna på stenkullarna. Det syns i bakgrunden, denna bild är tagen när allt var färdigslaget.

Det var bara en väldigt liten brand, men den var tillräckligt stor för att min vattenflaska inte skulle räcka. Med traktorns brandsläckare gick det hur lätt som helst att släcka branden.

Det var inte första gången jag varit med om att slåtterkrossen startat en brand. Det hände hos samma kund för två år sedans på samma sätt, en liten, liten sten på en torrare del av fältet. Det konstiga är att ingen av gångerna har någon av de snurrande delarna på krossen vart i kontakt med stenen, vilket man lätt kan tro. Det har endast varit en släpsko som glidit över dessa små stenar och tydligen skapat tillräcklig gnista för att tända det torra materialet.

Här i mitten syns boven i dramat, den lilla spetsiga stenen.

Lärdom från Australien

Jag vet inte om det hade spelat någon roll här, men det kan nog faktiskt ha hjälp lite. När jag och min fru var i Australien och jobbade, fick vi när vi tröskade lära oss att om det var bra förhållanden för att starta en brand, så skördade man hela tiden mot vinden. Man körde fortfarande tegkörning, men man jobbade sig mot vindens riktning. Detta var för att om/när det började brinna så skulle det blåsa ifrån den oskördade grödan. Då minskade man risken för spridning och risken att elda upp grödan. Där var det inte alls ovanligt med små bränder när vi tröskade, men det tar vi nån annan gång. Idag så blåste det i alla fall ifrån det torra gräset när det tog sig och jag skulle chansa på att det kanske hindrade min lilla eldsvåda något.

Samma bild som ovan, men med annan text. Frågan är vad som hade hänt om det torra gräset och inte den något blöta strängen legat i vindens riktning. Inte helt omöjligt att det faktiskt blivit lite mer nedbränt då….

Helspänn

Jag måste erkänna att efter detta blev man lite mer på spänn, och det blev någon extra tur över de torra områdena för att dubbelkolla att jag inte skulle vara anledningen till att starta någon större brand.

Avblåst, tvättad och parkerad

Nu är slåtterkrossen avblåst, tvättad och parkerad. Trotts att ingen av de kunder vi kör åt nu har några kända fall av nya otäcka ogräs. Så brukar jag försöka gör rent grejorna så gott det går emellan kunderna. Det kan ju finnas något litet ogräs där som ingen vet om än, då känns det bra att ha gjort vad man kan för att förhindra spridning av detta.

Först blåste jag av det värsta och sedan blev det en tvätt.

Detta perfekta gräsgrillarväder har gjort så att gräset torkar kanonbra och är redo för paketering redan imorgon. Det är bland annat vad som står på morgondagen agenda.