Förberedelser

Imorgon är det dags, första produktions/skörde-passet åt Hästkraft i Sverige AB för i år.

 

Hästkraft i Sverige AB är ett företag som bland annat producerar högkvalitativt grovfoder till travhästar. Deras hemsida finns här: http://hastkraft.com/

Åt dem kör vi en produktionsgrupp med press och två plastare. Jag hjälper även till lite med att se till så att alla inblandade plastare vet vad de ska göra och gör det.

Så här kommer våran produktionsgrupp se ut imorgon.

 

En sak som är lite speciell med detta för att vara i Sverige, är att det är flera olika entreprenörer som är med och kör åt dem. Det är till exempel två andra pressar med från andra företag. Det blir väldigt många maskiner på fältet samtidigt, vilket inte är jättevanligt här. I själva balproduktionen kommer det tex 11 vara stycken traktorer och en fyrhjuling ute på fältet samtidigt. Balarna plastas två gånger och plastarna går ofta i skift dygnet runt. Beslut om bla när det ska slås och pressas tar inte vi själva utan det gör Hästkrafts ledning. Det blir ett litet annorlunda sätt för många att jobba, det blir intensivt men roligt.

Så här kan de se ut, detta är en bild från förra året.

Förberedelsedag

Idag så samlade vi hela våran styrka och såg till så att press, plastare, traktorer, bilar och förare är redo för intensiv körning. Allting har ju redan varit i fullt fungerande skick, idag kollade vi bara överallt en extra gång. Det som blir speciellt med detta är att vi inte vet när traktorerna kommer hem igen. Det kan vara så att dem inte kommer landa alls på gården fören allt är klart. Då måste vi se till så att vi har det vi behöver med oss på ett eller annat sätt. Från att vi börjar köra vet vi inte heller riktigt när vi får stanna traktorerna nästa gång. Det finns ju självklart en plan, men det är ju ett levande material vi jobbar med och hela tiden skiftande förhållanden. Så allting förbereds lite extra.

Bilarna har utrustats för full utekörning. Carl och Thobias plastar-anpassar Hiluxen.
Fården har press-anpassats, här lastar Liam in garn för att klara ett rejält arbetspass.
Det gäller att ha diesel med sig för att klara dagarna.
Farsan servar pressen
Vi byter ut positionsljusen till LED.
Reservdelsuppsättnignen gås igen en extragång.
De nytvättade mattorna läggs in i hytterna.
Rutorna putsas för syns skull.

På annan ort

Imorgon börjar det som sagt var och det kommer det göra utanför Örebro. Där är de ca 200 hektar som ska köras och planen just nu inför morgondagen är att 130 utav dem ska pressas och plastas imorgon. Det kan ändras och bli både mer och mindre men just nu är det så det ser ut. Dessa 130 hektar borde ta ca 11-14 timmar att köra.

Nu står maskinerna startklara på plats utanför Örebro.

Totalt är det ca 1000 hektar som ska köras åt Hästkraft i år, det är ca 10 produktionsdagar (pressdagar). Nu får vi se hur mycket som är kvar efter helgen. 

Snart är åtminstone denna plasten förbrukad.