Produktions-stop, men jag fick nattpasset.

På grund av den höga risken/chansen för regn så står nu produktionen åt Hästkraft stilla. Maskinerna är hemtagna för service inför nästa pass. Vad är då mitt nattpass?

Skyddsjakt

Ja, precis! Dessa vildsvin som är ute och äter på fälten. Nu börjar vetet närma sig åtråhetsfaktor 100%< och som jag redan nämnt så är målet att det ska vara någon ute och störa vildsvinen varje natt. Ikväll var det ingen annan som kunde så då fick jag ta det. Jag kan bara inte ligga hemma i sängen om jag vet att det är grisar ute och äter på det vi odlar. Så istället för att ligga hemma med hög puls och inte kunna sova, så spenderade jag en del av natten sömnlös, traskande på vete fälten.

 

 

Träff på första

 

Jag behövde inte gå länge fören jag fick napp. Jag har ganska bra koll på vilka ”hot-spots” det finns. Jag började med den hottaste, och fick som sagt var napp direkt. Efter några minuters iakttagelser och smygning kom jag till skott på den första. Den la sig knall-fall, med den erfarenhet jag har vet jag att det inte alltid är positivt. Så jag höll kvar och iakttog så länge jag tyckte det behövdes, innan jag var säker på att den inte skulle springa något mer. Då fick jag direkt läge på gris nummer två. Den stod lite snett, men inte för mycket så det sa pang igen. Den här grisen la sig inte direkt vid skottet. Precis som att det kan vara negativt att den lägger sig knall-fall, behöver det inte vara negativt att den springer iväg.

Första griskontakten. De två som syns är här inringade.
Jag behöver bara smyga över kullen vid pilen för att få läge.
Knall-fall på denna galten. Knall-fall med dödligt utgång sparar tid.

Hittade den inte

Även om det kändes som skottet tog bra, så hittade jag inte mer än blod och lite annat som tydde på träff på skottplatsen. Därför då fick jag åka och hämta hund. Jag har en egen hund för detta ändamål men han är ingen expert än, så jag förvarnade en expert om att jag kanske skulle behöva förstärkning. Eftersom att jag trodde att det bara var ett dödsök, så kom vi överens om att jag skulle försöka själv en liten bit. Det gick efter något omtag och grisen låg efter 100 meter död. Det var Duros första ”riktiga” sök efter sin olycka i vintras så detta var jätte kul att det gick bra för honom. Det var även skönt för grisens skull att den var död, så den slapp lida i onödan.

Duro gör comeback
Grisen är upphittad.

Nästan lyckad natt.

Det blev alltså en lyckad natt på fälten, men jag smög på ytterligare en grupp utan att komma till skott. Den gruppen visste vad dem gjorde, dem gick uppe på en kulle där det saknades kulfång. Jag kunde därför inte skjuta. När jag väl fick snurr på dem så jag fick kulfång, fick jag inget bra läge.

Där uppe på krönet gick dem, men säkerheten för att avlossa skott fanns inte.

Tröttsamt

Det verkar vara någon form av negativt rekord i år när det gäller vildsvin på fälten. Det verkar finnas hur mycket som helst av dem. Nu gäller det bara att störa dem så mycket man kan, men det blir tröttsamt, särskilt om man ska sköta ett jobb på dagarna. Får man då dessutom leta efter djuret blir det ännu mindre sömn. Skyddsjakten blir mer och mer som ett jobb. Nu är klockan strax efter två och min klocka ringer 05:19 så nu ska jag duscha och sova.

Sista spåret denna gris lämnade i vetet i alla fall.

Glömde nästan lämna rapport, detta är gris nummer nio och tio för i år på våra egenägda fält…..