Hästfoder i full fart

Nu har vi varit inne i en liten intensivare period på balproduktionen åt Hästkraft.

400 hektar

Snart har ca 400 hektar pressats, pressning och plastning pågår just nu (10:00) och kommer enligt plan vara klart i eftermiddag. Jag har precis kommit hem efter att varit med i nattpasset. Inatt har det skördats både i Katrineholm och i Nyköping.

Några av de balar som producerats de senaste dygnen.

Försenad

Jag tänkte egentligen blogga lite om det här i torsdags natt, men… I torsdags natt när jag kommit hem från mitt arbetspass, precis hade duschar och gick och funderade på dagen rubrik för blogginlägg, så brummade telefonen. Det var en av våra plastare som betedde sig konstigt. Så det var bara att hoppa i arbetskläder och bilen för att bege sig den 9 mil långa resan som jag nyss gjort igen. Resan var i onödan för inte fören plastaren kom hem till gården på morgonkvisten löste vi problemet. Det var en rackarns liten givare (som först verkade hel) som strulat och kostat oss stillestånd och mig en natts sömn.

Det här är ingen givare, men en annan sak som gått sönder. Däremot utan långt stillestånd.

Sedan dess har det varit full fart. Även om det inte är effektiv tid i traktorn hela tiden, så är det mycket tid och energi runt omkring. Det ska flyttas bilar och maskiner mellan de olika produktionsplatserna.

Nattkörning med pressarna

Igår var planen att köra ca 60 hektar på dagen, men på grund av den höga temperaturen kördes endast 27 av dem på dagen. Pga av risken att smula sönder fodret på resten av planerad arealen, så senarelades pressningen av den till natten. På natten är det svalare och fuktigare vilket tar bort smulningsrisken, om man hanterar det rätt. Det här är något som de som bestämmer på Hästkraft verkligen har känsla för.

In i dimman.
Som sagt,in i dimman.
Ska man pressa på natten så har man lärt sig den hårda vägen att handskar är bra att ha. Ifall man måste ett stopp i pressen. Som tur är så blev det inget sådant i natten. Lite extra tur med tanke på att jag lyckats få med mig två högerhandskar, se bild.
Första vändtegen för inatt.

 

Sedan 23:00 har balproduktionen i stort sett gått i ett och som sagt var i eftermiddag borde nästan 400 ha av 1000 ha vara pressat.

Här kommer lite ögongodis från balproduktionen:

Soluppgång.
Full fart i mörkret.

Inte vårat ekipage, men en fin bild.

 

Småfix i soluppgången

 

Morgonen närmar sig

Här har Hästkrafts vd Sven-Inge Törnvall filmat, sista snutten är ifrån ett silotorn.

Nu ska jag bara äta glass med min familj sen ska jag sova.