Klumprotsjuka?

Hoppas inte det, men det ska vi ta reda på innan det blir ett problem.

Effektivisering

För att det här med logistiken ska stämma vid skörd och även allt annat som görs på fälten, så försöker vi dela upp arealen i smidiga gröd-enheter. Det är framför allt för att underlätta vid tröskning. För att onödiga, jobbiga flyttar ska undvikas när det är bra skördeväder och grödan är tröskmogen. Det handlar helt enkelt om effektivitet.

Här är ett bra exempel på två gröd-enheter. Här har vi delat upp 90 hektar på två enheter, för att det ska passa in i våran (enkla) växtföljd. Bild tagen från DataVäxt.

Kolla efter innan.

Det är inte alltid det här stämmer från början. Förra året var första för oss på en ny mark, det var då höstraps på ett av fälten som vi skulle behöva ha höstraps på i år för att få ihop en bra gröd-enhet. Det här passar ju inte alls in i en för raps bra växtföljd, främst pga risken för klumprotsjuka. Istället för att chansa så skickar vi helt enkelt ett jordprov på det fältet. Beroende på svar så får vi se om va kan så höstraps där i höst. Hoppas det, det skulle vara smidigt.

Jordprovs-patrullen. Jag och mor redo för att ta 50 borrkärnor.
Tur att det har regnat så det var lite mjukare i backen.
Ax från fältet vi tog jordprover i. Sorten är Norin

Spannmålsanläggningen är genomgången

Precis som med de rullande maskinerna så måste även spannmålsanläggningen gås igenom noggrant. Det är faktiskt nästan ännu viktigare än de rullande maskinerna. Rullande maskiner är lättare att snabbt ersätta än något stort i en fast spannmålsanläggning. Sen är det kanske olika vad som går fortast att laga, men enligt min erfarenhet går det oftast fortast att få reservdelar till rullande maskiner. Viktigt som tusan är det i alla fall att anläggningen är i gott skick innan skörd.

En av sakerna som vi visste behövde åtgärdas, byta några medbringare i en transportör.
De nya kedjorna har en förstärkning på baksidan av medbringarna (den till vänster i bild). Man kan alltså misstänka att det är fler än vi som haft problem.

Extern hjälp

För att säkerställa att anläggningen är ok så har vi i år hyrt in expert-hjälp till detta. Hasse, jag vet i alla fall ingen som kan spannmålsanläggningar bättre än honom. Han vet precis hur allt ska vara och hur man gör det. Jag tror han kan allt om allt i en spannmålsanläggning, allt ifrån groptransportörer till taket. Erfarenhet och kompetens ska utnyttjas. Nu känns det helt tryggt inför skörden.

Här är han, super-Hasse. Det han inte kan om spannmålsanläggningar, är inte värt att kunna. Det är helt sant!
Hasse in-action

Bara lite kvar

Nu är det bara städningen kvar så är anläggningen klar. Helt sant är inte detta, vi väntar fortfarande på en lösning och åtgärd för den sista delen på nya skruven från nya silon. Hoppas det kommer innan den ska tömmas….

Städning pågår parallellt med allt annat.

Nu funkar LS´n på traktorn.

Jag skrev ju igår att det ena plastar ekipaget inte gick lika bra som det andra, och att vår teori var att det var för lågt LS-tryck i traktorn. Efter att ha kollat lite andra möjliga orsaker (utan framgång), så mätes och justerades LS-trycket i traktorn (med framgång). Vår teori verkade alltså stämma och nu fungerar ekipaget nästan bättre än det ska. En ökning på ca 10 bar behövdes.

Här ställs trycket på.

Mitt grispass

Inatt är det ingen annan som ska ut, så då får det bli min tur att vakta fälten inatt. I skrivande stund sitter jag i bilen och ska snart gå ytterligare en fältrunda. Får se hur det går, förhoppningsvis är det inga grisar ute som behöver skrämmas iväg.

Här sitter jag nu och ska snart gå ut till myggorna igen.
Min kamera är alldeles för bra… så här mörkt är det egentligen…..