Bortkastat arbete?

Äntligen så var det dags för att bygga om Swiften till en maskin som passar in år 2020. 

Snöre mot hydraulkolvar.

För ett tag sedan nämnde det här utfällningssnöret på våran kultivator och att vi ville ersätta det med något annat. Så man slipper öppna bakrutan på traktorn varje gång man ska fälla ut kultivatorn. Det kan tyckas som en bagatell att bara öppna bakrutan för att dra i ett snöre. Rent arbetsmässigt är det verkligen en bagatell, men….. När man kultiverar har det ju en tendens att bli väldigt dammigt och skitigt, öppnar man då bakrutan så riskerar man att få en del av åkern i hytten. Hytten är våran arbetsplats och kan man hålla rent och fräscht i den så blir det trevligare att jobba. Därför vill vi bygga bort snöret. Det är ni egentligen svårt att motivera direkt ekonomiskt, men arbetsmiljömässigt blir det ett lyft. Pengar är ju inte allt..

Här är snöret..

Äntligen dags

Jag har gått och laddat hela veckan för att göra denna ombyggnad, idag fick jag äntligen möjlighet. Jag gillar att modifiera och bygga om saker. Det är lite klurigt, även saker som man tänker är lätta kräver lite tankeverksamhet.

Återvinning

Lite dumsnål som man är så, tittade jag i våra gömmor efter kolvar istället för att köpa nya. Hade vi köpt nya så hade konstruktionen sett helt annorlunda ut, men nu hittade jag några gamla bromskolvar i gömmorna. Perfekt, tänkte jag. Egentligen skull jag velat ha haft en dragande men nu fick det bli två skjutande istället, man tager va man haver…. Med facit i hand så hade det (som oftast) förmodligen varit billigare att köpa nytt.

 

Ombyggnad

Jag konstruerade ett fäste för kolvarna som bultade direkt i ramen på kultivatorn. Jag vill helst slippa att svetsa i onödan på kultivatorn. Det gick fort att få ordning på fästet, det var det här med kolvarna som tog tid. Kolvarna var inte alls i toppskick…. men jag sköljde rent dem och valde de två som jag trodde var fräschast för montering. Det var en av sex som fungerade från början, för att få ihop till en del fick jag ge en hel del kärlek till en av de icke fungerande. Det var här roten till min rubrik började.

Början på mitt fäste..

Strul

Eftersom att en av de två monterade kolvarna hade svårt att dra ihop sig (enkelverkande kolvar). För att inte trycka sönder något så hade jag monterat en flödesventil till kolvarna. Eftersom att en kolv strulade med att gå tillbaka så mixade jag lite med flödesventilen, jag hade redan ställt ner flödet på traktorns ventil. Till slut tog jag bort flödesventilen helt och hållet, då fungerade kolven bättre. Jag monterade även dit en extra fjäder till varje kolv för att påskynda ihopdragningen.

Här syns fjädrarna
Ja tycker nästan det ser proffsigt ut…..

 

Pang, bom, trasigt

Efter att ha fått ihop allt och provkört lite, så gjorde jag klart Swiften helt och hållet för rapssådd. Sedan när jag skulle provköra allt igen, så satte jag alla slangar som  jag vill ha dem i traktor. Detta inkluderade en flytt av låskolvarnas slang från det nedställda hydraul uttaget till ett annat. När jag påverkade kolven sa det pang så kröktes mitt nya fäste, det höga flödet tryckte helt enkelt sönder det…. Detta gjorde att hela min dag förstördes lite grann, det kändes som allt jobb var i onödan… Jag som slitit med detta för att få det bra och sen klarade det inte ens gårdsplanstestet.

Tyvärr har jag inga bilder på trassorna…men en välanvänd verkstadsbänk

Ny konstruktion?

Så nu får vi se om jag sätter dit det som jag hade konstruerat eller om det blir en ny konstruktion med en ny kolv… Vi får se, idiot- och driftsäkert måste det i alla fall vara. Synd att jag missade det där med flödet….. klantigt,. Om vi väljer att fortsätta med denna konstruktion ska det absolut dit någon form av strypning av flödet.

Får se om denna konstruktion skrotas eller inte…..

 

Den ingen rolig känsla när man slitit hårt och sedan går det tokigt, men det är bara att bryta ihop och komma igen. Än så länge vågar jag inte riktigt kasta snöret i sopporna….

 

Det blev för övrigt en liten gris för mig inatt igen. Min sjätte för den här säsongen och nummer fjorton i vetet(ej vinter)i år. Jag hade hoppats på att det inte var några ute….

Den nyputsade skyddzonen misstogs av gäss för landningsbanna, för att kunna äta vete. Därför sitter det nu fågelskrämmor å skyddszonerna. Den här modellen hjälper faktiskt bra mot fågelbesök.