Massor gjort, men inget har hänt.

Idag har varit en sån där dag när jag har gjort massor hela tiden och det har känts lite småstressigt. Ändå känns det som att ingenting har hänt. Det måste redas ut.

Sovmorgon

Eftersom att gårdagen snodde några timmar av det här dygnet, lyxades det till med lite sovmorgon i morse. Min fru tycker inte att det är sovmorgon om man går upp klockan 08:00, om man gick och la sig 04:00. Det tycker jag absolut att det är, i alla fall om man jämför med att gå upp 05:00 (05:19 är min egentligen vanliga uppstigartid, men att avrunda nedåt låter bättre).

 

Vilken tur…

Att det regnade ordentligt på förmiddagen och inte var strålande sol. Då hade gårdagens beslut att köra, känts helt fel. Egentligen ska man inte gå och gräma sig över beslut man redan tagit, men det gör jag i alla fall. Hade det varit perfekt torrväder idag skulle jag absolut ha grämt mig…. Nu var det inte det, tacka gudarna för det!

Jag tycker att det var tur med vädret idag i alla fall.

Vad har jag då gjort idag?

Slåtterkrossen har fått en ordentlig service och genomgång. Under denna säsong så har slåtterkrossen hunnit dra på sig lite skavanker. Det är inget som ha påverkat arbetsresultatet, det är bara rena exteriörs grejor. Det har alltså fått låg prioritering och uttrycket : ”vi tar den nån gång när det regnar” har använts. Idag var den regniga dagen. Det har rättats nån plåt och svetsats lite på en varningsskylt. Tråden i svetsen tog slut och konstigt nog fanns det ingen extra på gården (det ska det alltid göra), så sista sömmen får jag dra imorgon.

Ett av svetsjobben., en sprucken skylt.
Den som fick för sig att sätta dessa korgmuttrar på en slåtter kross. Borde komma och byta alla när dem går sönder och lossnar..

Plastar-ekipagen var mitt andra projekt. Det var lite samma sak på dem, service, noggrann genomgång och fixa småfel. Den ena av plastarna har varit lite segare i vissa funktioner än den andra, det har jag kollat på. Jag har byt någon hydraul-koppling och oljefilter, utan framgång. Som tur är så har vi två plastare, så jag byta plastare bakom traktorn och kom fram till att det inte var plastaren som är problemet. Teorin just nu är att LS-trycket på traktorn är för lågt ställt, imorgon vet vi om teorin stämmer eller inte.

Här är både hjärna och hjärta på plastaren….
Magneterna till plastbrottssensorn är något som med jämna mellanrum måste sättas dit…
Går igenom de båda plastarnas datorer och jämför inställningar…

Jag har även städat undan i verkstan så att arbetsbänkarna nu syns och går att jobba på. Det ordnade kaoset är nu borta för stunden men återkommer inom kort, det är jag säker på.

Jag har även gått och funderat och kollat lite, på hur det ska gå till för att använda styrfiler med såmaskinen när vi sår i höst. Det finns flera lösningar men en som vi kommer använda. Info kommer senare, men jag tror det blir bra.

Jag har alltså gjort en massa saker idag, men inget som direkt syns med ögat. Jag intalat mig själv att även om det inte syns så är det viktigt, och det är det ju på riktigt.

Alla andra

Ja vad gör de andra på gården då? Det är ju som sagt var höst-förberedelse tema här på gården just nu och det är inte bara maskiner som ska göras i ordning. Spannmålstorken ska även vara redo när det är dags. Det har de andra gjort. Det städas, anläggningen gås igenom och det provkörs. Tyvärr har jag inga bilder på deras slit,jag har haft fullt upp med att göra massor.

Tröskan vart för övrigt klar för skörd idag. Det enda som behöver göras innan vi drar igång är att tanka diesel. Eventuellt om tid finnes så monteras det kanske dit lite mer lysen.

Sidospår

Det är ju ganska så hög fart nu på gården och jag är inte ofta hemma när barnen ska läggas. Ibland händer det, då brukar jag försöka ansvara för att Wilhelm somnar. Det brukar gå sisådär, jag somnar oftast först och han inte alls. Hur som helst så precis när jag somnar samtidigt som jag läser saga så kan det bli lite rörigt i mitt huvud. I helgen så kom jag på mig själv med att högt undra om grisen i sagan var särskilt nykter…. Konstigt blir det, hoppas han inte får negativa men för livet.

Mer sidospår i bilder:

Sista tiden regnande har orsakat årets första liggsäd. Men som rådgivarna säger: ”man blir inte fattig på liggsäd” (dem säger inte så på riktigt, det är ett skoj)….. Det är en så länge bara nån liten fläck, hoppas det stannar så..
Strax innan kortet tog så stod det fyra kronhjortar här. Nere till vänster syns deras spår. På en bara kvart gjorde dem ett rejält avtryck…..
Dem är lite blyga, men här är dem på långt håll.