Hydrauliska taken är nu på plats

Vi fortsätter i spåret med underlättande hydraulik lösningar. Den här går nog däremot mycket bättra att räkna hem ekonomiskt än Swift-uppgraderingen. Idag monterades de hydrauliska taken dit på Metsjö-kärrorna.

Kärror, inte vagnar

För mig är våra kärror kärror och inget annat, därför kommer jag benämna dem så. En vagn är något annat, det reder vi ut i vinter.

Täckta lass över annans mark.

Vi har ju en del mark som inte gränsar direkt till gårdscentret och behöver då korsa en del grannars mark med spannmålstransporterna. Då måste vi ju enligt lag täcka lassen vi kör med, om vi inte kommit överens om annat. Även om vi skulle kommit överens om annat så skulle det kännas konstigt tycker jag. Man vill ju inte förstöra för någon annan och kanske råka sprida något otäckt ogräs. Därför kör vi med täckta lass över annans mark.

Här kommer inga otäck(t)a ogräslass

Mer redo för skörd

Vi fortsätter att beta av listan föra vad som ska göras innan skörd och höstbruk. Tröskan är ju redo för start sedan någon vecka tillbaka, men det hjälper ju inte om vi inte har något att transportera spannmålen med. På tur stod idag att färdigställa Metsjö-kärrorna för spannmålstransport, då ingick bland annat att montera det hydrauliska taken vi investerat i. Även en vanlig ordentlig service utfördes på de båda.

Förutom smörjning så kollades bland annat hjullagren.
Av tio hjullager så behövdes ett justeras….

Hydrauliska taken – bra investering

Detta är den tredje skörden som vi kommer att använda de hydrauliska taken. Vi hade inte det från början på kärrorna utan valde att köpa till det senare (tror inte denna lösning fanns att köpa när vi köpte kärrorna). Nu har vi dem i alla fall och vi ångrar inte att vi köpte till dessa. Det underlättar arbetet för de som kör transporterna något oerhört och höjer dessutom kapaciteten på tröskningen. Man behöver varken stanna eller gå ut för att täcka av/på lasset. Även om man stannar, så går det fortare än att gå ur för att böka med en presenning. Jag var lite motståndare till detta innan vi skaffade det, jag tyckte redan att det gick smidigt med presenningarna. Jag ångrade mig snabbt, detta är en viktig del för att ha hög kapacitet på tröskningen. Det har höjt våran kapacitet på tröskan och sparar på dem som kör. Både ekonomisk och ergonomisk vinning, vilken grej!!

Så här enkelt är det att täcka av och på:

Nu är dem på plats

Eftersom att vi använder kärrorna till annat under icke skördeperioden. Där det inte lämpar sig att ha dessa taken monterade, så har vi dem avmonterade resten av året. Det är en enkel operation och har man bara ordning på allt, så tar dit monteringen ca en timme per kärra för två personer.

Bra lastartraktor med bra chaufför, gör detta till en enkel match.

 

Bara några skruvar, några saxpinnar och några låsringar sen är det klart.
Lilla är här nästan klar, bara låsringarna och nån sprint som ska dit.

Inte helt övertygad

Första monteringen av detta gjordes nere på Metsjö. Jag var väldigt skeptisk till denna konstruktion när jag först såg den om jag ska vara ärlig. Jag vet inte riktigt varför, kanske bara för att det är en så simpel konstruktion. Nu är jag i alla övertygad om att detta är en bra lösning för att täcka lassen.

Redo för skörd 2020

Nu när man börjar se tröskorna rulla söderut. Så börjar man bli rejält sugen på att få komma igång, men än så länge dröjer det….