Traktordrama i natten

Precis när jag satt här vid datorn och åt lite kvällsmat bestående av popcorn och ostbågar, samtidigt som jag började på ett nytt blogginlägg. Så ringde telefonen, en av våra traktorer var trasig och stillastående. 

På fel ställe

Det var en av våra plastartraktorer som skulle gå på nattskiftet som hade havererat lite grann. Inget tok-ras, men tillräckligt för stillestånd. Självklart hände detta inte på ett smidigt ställe utan på en större väg, men Carl som körde letade rutinerat reda på första bästa ficka lämplig för parkering.

Inget quick-fix

Det var multiremen på 720:in som hade hoppat av och något stod inte rätt till vid remskivorna. Vi insåg ganska snabbt att det inte var ett quick-fix, utan att det nog skulle gå fortare att byta traktor. Som tur var så stod 724:an stilla i närheten och fick bli ersättare.

När jag och farsan fick den här bilden förstod vi att det inte var något quick-fix
Vi fick koppla av pressen för att frigöra 724:an

Omkoppling

Först hade vi en vision om att vi kunde köra traktorn en kort stund så vi kunde koppla av tagg och plastare. Vi insåg ganska snart att det inte gick, så plan b fick verkställas. Taggen fick sitta kvar, men plastaren lyckades vi få av utan att starta 720:in. Det är ju trots allt plastaren som är lite viktigast här, så det fick räcka med endast den.

Omkopplingen gick bra trots omständigheterna.

Felundersökning

Efter att vi fått i ordning på 724:an och plastaren, åkte Carl direkt och började plasta igen. Kvar blev jag och mor. Eftersom att traktorn står utmed en större väg och jag tycker det är obehagligt med stöld och sabotage risken, så började vi skruva lite smått. Jag hade först som vision att vi skulle kunna flytta traktorn till ett bättre ställe, jag insåg ganska snart att det inte skulle gå. Det jag däremot kunde göra var att leta reda på felet, så vi vet vad som ska göras om tre timmar när klockan blir 07:00. Vet vi då redan vad som är trasigt och vilka reservdelar vi behöver så går allt mycket lättare och förhoppningsvis snabbare.

Här börjar man misstänka vad som är var orsaken till felet.
Här syns det tydligt, lagret mår inget bra…..

 

Lagerhaveri

Det var ett lager till fläkten som hade skurit ihop. När det skar ihop gängade fläkten loss sig, med remskiva och allt. Då hoppade remen av och felet märktes tydligt. Som tur är så verkar fläkten inte ha lyckats slagit sönder kylaren, det hade man ju annars nästan kunnat räkna med (lagen om all jävlighet). Inte ens remen gick sönder, den ska ändå bytas så fort som möjligt men duger så länge. Nu är i alla fall lagerhållaren losstagen och det behövs bara sättas i två nya lager så är traktorn snart igång igen. Den borde kunna vara igång igen senast 12:00 i min värld. Hoppas det stämmer, annars går vi på plan c.

 

Nu hoppas jag verkligen att inget bus lyckas hitta traktorn och orsaka skadegörelse…..

Det här räcker med skada på traktorn…

Nu ska här sovas.