Nu är rapsen skördad

Nu ikväll tippades årets sista rapslass in i anläggningen, skönt.

Ett års ångest

Äntligen är lite mer än ett års raps-ångest över. Nu kan inte sniglarna, frosten/kylan, rapsbaggarna, torkan, vivlarna, hjortarna, regnet, älgarna eller hagel  längre skada årets raps skörd, för nu ligger den i silon. Ja, det här med att odla raps är ju underbart, men det finns många risker med. Jag antar att det är därför man ska vara noga med att kolla på flerårssnittet istället för enskilt år. Nu behöver jag i alla fall inte ha ångest över årets raps längre, för nu är våra 50 ha raps skördade.

Sista rapslasset för i år.
Det hann bli mörkt idag med.

Tröska runt

När vi tröskade rapsen i år gjorde vi lite annorlunda mot vad vi brukar. Vårat skärbord är (än så länge) utrustad med endast en rapskniv. Den vill man ju självklart ha inåt grödan så mycket som möjligt så den gör nytta, är det sedan kraftig raps så vill man detta lite extra mycket. I år var rapsen lite kraftig, så vi valde att strunta i alla våra principer med körriktningar och tröskade runt. Farsan började helt enkelt på vändtegen och snurrade sig inåt, då blev kniven åt rätt håll hela tiden. Rätt eller fel, vem vet? Hur som helst så ökade effektiviteten på tröskan och det blev ett bättre flyt i körningen.

Så här såg tröskningen ut. Bilden är tagen från LogMASTER
Lite av rapsen låg ner i år
Jag vet att det inte är höjden man skördar, men hög raps är häftig!
Häftigt vad tröskan kan svälja!

När vi väntade

Vid rapströskning är det ju inta samma avkastning vad gäller volym/timme, så det blev lite väntetid för oss som körde transporten. Vad gjorde jag då när jag väntade?

På fältet så kollade jag lite grejor, bland annat räknade plantor/m2 och kollade lite hur rapsen som vi tröskade såg ut. Här kommer lite från det.

Nu när vi tröskade så hade vi ett snitt på 22 plantor/m2. Jag sådde 43 grobara frön/m2. Detta kan vara nyttigt att ha med sig i framtiden.
Hur mådde rapsen egentligen sin sista tid? Först så trodde jag detta var bomullsmögel.
Men efter att ha läst på lite, så tror jag nu att det var den blåvingade rapsviveln som är skyldig. Det var ca 70-80% av plantorna som såg ut så här. Frågan är om det påverkat skörden, jag är inte helt säker på det. Kanske stressade mognaden? Normalt ska dessa inte påverka vad jag har läst mig till. Tittar man nog på bilden ser man vart dem har borrat hål och tagit sig in.
Ser ni hålet?
Jag roade mig även med att mäta höjden på rapsen lite här och var. Ca 170 cm var den här.

Hemma så bytte jag ut de sista halogen-arbetslamporna på 936:an mot LED.

Lysande resultat
Jag hann även med en lunch med familjen. Skönt att få träffa alla i vaket tillstånd.

Skörde-resultatet då?

Ja det vet vi ju inte riktigt fören vi har levererat allt och vi har inte ens sålt det än.. Så slutgiltigt resultat får vi vänta på. Vi har däremot ett preliminärt resultat baserat på hur mycket plats den tar (volymen) och vad rymdvikten är. Det är mor som sköter dessa beräkningar, hon brukar sällan ha mycket fel. Enligt hennes beräkningar så blev skörden per ha 4680 kg, det skörden får vi vara nöjda med. Som sagt var så kommer absoluta slutresultatet senare när det är levererat, det kan både gå upp och ner men inte så mycket.

Det har blivit några kärror ändå…
Bra vattenhalt har följt oss genom hela tröskningen. Kanske inte behöver åka igenom torken alls?

Ett nytt år av ångest

Vi har ju redan sått raps så nästa år rapsångest har redan börjat, det första steget har dock dämpats något nu. Rapsen börjar nämligen att titta upp, den växer alltså och det verkar som att rapsfälten snart kommer börja lysa gröna.

Vad lycklig man blir när man hittar detta.
Titta så fint!!

Imorgon ska jag så raps åt kund igen. Det är ca 70 ha som ska sås, så det blir nog en hyfsad arbetsdag imorgon med.