Rapströskning

Idag hoppade vi äntligen in i höstrapsen med tröskan.

Är rapsen redo för att tröskas?

Det tycker jag är lite klurigt. När den är mogen och inte växer mer antar jag är rätt svar. Vi har tidigare år tröskat vid väldigt olika tidpunkter, ibland sist och ibland någonstans emellan vetet. Den har däremot aldrig varit först ut, än… Nu anser vi att rapsen är mogen och dags att tröska för i år. Efter provtröskningen kunde vi konstatera att vi inte träffat helt fel. Dagens snitt på vattenhalten hamnade på ca 7,5 % vatten, det är nog bara att köra!

Det är bara att köra!

Överaskning

Avkastningen på rapsen tycker jag är lite som en överraskning. Ibland ser den kanon fin ut för ögat men avkastar dåligt och ibland är det tvärtom. I år verkar det inte som att det blir någon överraskning åt något håll. Den verkar avkasta ungefär som vi trott, vi får se hur det blir. Min åsikt har varit ända sedan sådd att rapsen har sett bra ut, och det verkar faktiskt som att det kan stämma. Det ska bli väldigt spännande att se resultatet. Jag kan hur som helst konstatera att den är väldigt jämn och fin. Det är nog den jämnaste raps vi har haft än så länge, det är inga stora partier som har försvunnit eller är jättedåliga för ögat. När det inte finns dåliga områden är det mycket lättare att få ett bra snitt.

Rapsen ser jämn ut uppifrån, undrar om det stämmer?

Jag fick vara med

Precis som Norin-vetet vi tröskade sist så ligger rapsen ca en mil från gården, så dubbla spannmålsekipage gick åt idag. Idag fick jag för första gången i år vara med på ett helt tröskpass, det var inte helt dumt. Starten blev lite senare än vad vi räknat med, men han i alla fall tröska ca 20 ha idag. Nu blev jag trött och ska sova, vi får fortsätta med detta en annan dag.

Båda ekipagen står redo, den närmsta var min för dagen.

Lite bilder från dagen:

Rapsen är ganska så hög på vissa ställen.
Jag har aldrig varit mer redo, för att hämta raps.

 

Fullt ös, tröskan får inte stanna

Där står jag och väntar.

Bra med lysen i mörkret.

Som vanligt så bodde det ett gäng grisar i rapsen.
Rena rutor är viktigt!!

En oredigerad film:

 

Snigelfälla

Nu är snigel fällorna på plats, får vi se hur dem fungerar. Jag är lite osäker på om dem gillar Mariestad, dem vill kanske hellre ha en annan sort. Vi får se.