Nu fyller vi (i) nya silon.

Efter att ha stått och mognat på sig i några dagar, så är nu Julius-vetet redo för skörd.

Full fart på tröskningen

Ja, nu är det dags för tröskningen av 265 ha Julius-vete. För några dagar sen så gjorde vi ju en lite provtröskning i Julius-vete. Då konstaterade vi att vi fick komma tillbaka senare. Nu är det senare och allt är nu redo att tröskas, så nu är det bara att gasa på. Från och med nu är vårat huvudfokus på att tröska vetet. När vi kan köra kommer vi att köra, så mycket det bara går. Just nu är det väldigt bra skördeväder, men det kan ändras fort. Med lite tur och slit så är vi färdiga mitten på nästa vecka.

I morse när jag kom hem från att ha sått raps såg det ut så här. Inget bra tröskväder inte.
När jag vaknade straxt innan lunch såg det ut så här. Bra tröskväder och full fart.

Började hemma

Fälten som var först ut för årets Julius-tröskning var två fält hemma på gården. Nu när vi är tillbaka på hemmaplan igen, så kör vi igen med bara en transport. När det avkastar bra och är bra trösk-förutsättningar, så är det precis så att man hinner har tröskan rullande på bara en transport. Så fort man har fått lass på gärdet är det bara att åka och tippa, när man tippat är det bara att åka ut o få lass igen. Ska inte tröskan stanna så hinner man inte gör mer än att tippa och åka igen, man hinner inte hoppa ur traktorn utan bara köra. Vi kör bara en tank i kärran åt gången och alltid flygande tömning, det är effektivast och skapar ett bra flyt i körningen.

Ofta när man kommer fram till fältet åker tankröret ut, så det är bara att glida upp bredvid och få sin last.
Här hann jag nästan ta några bilder innan röret åkte ut.
Dem här bilderna är lite mindre stressiga att ta.

Bra dag

Idag var det en väldigt bra tröskdag och vi tröskade 39,75 hektar. Detta även fast det var bra avkastning per hektar, på dagens areal verkar vi legat på ca 10 ton/ha. Det var även torrt vete som tröskades idag, en hel del var nere på 13,5% vatten och fick åka direkt till nya silon. Utan att passera igenom torken. Hoppas det fortsätter så här bra och att när vi tröskat 200 hektar så har vi fyllt den nya silon, det skulle vara riktigt häftigt.

Ett av dagens blötare lass. Skönt när de blöta lassen inte är blötare än så här.
Här är det första som läggs i nya silon. Här är det bara en liten hög än så länge. Det ska bli spännande att se hur många hektar som krävs för att fylla denna. Den rymmer 2000 ton vete
Här står det ca 600 ax/m2, det verkar räcka till bra skörd.

Nu lite raps

Våran raps är nu på väg att titta upp lite överallt på fälten. Riktigt roligt och just nu känns det bra med rapsen. När jag kom hem i morse så gick jag en sväng på fälten och kunde inte se vare sig sniglar eller spår efter dem, skönt! Den mesta av sluxxen som jag körde ut verkar med ligga kvar, så vi kanske slipper snigel problem på fälten i år. Däremot så hittade jag lite tuggskador på några plantor, jag misstänker jordloppan. Nu är det bara att hålla ordentlig koll på vad som händer på rapsfälten, så ska det nog blir rapsskörd nästa år med.

Från kvällen runda. Här kommer det plantor lite överallt. Det är fortfarande väldigt olika uppkomst på fälten. Men det känns som att det är på gång. Jag hittar allt ifrån 1-14 plantor/m2 just nu. Fler borde det bli snart.

 

Här har någon tagit en tugga…
Till och med i det hör grova bruket kommer det plantor, även om dem är svårare att se.

 

Dem har nog inte grott förgäves, för det verkar som att de flesta plantor har rotat sig i fukten.
Det är alltid skönt när sluxxen fortfarande finns kvar. Ser ni de blåa pelletsen?
En av snigelfällorna var saboterad. Jag misstänker att det är en räv som varit i farten. Den (om det är den) har druckit upp ölen, saboterat fällan och skitit på brottsplatsen. Det kan alltså springa runt en full räv där ute någonstans. Hoppas den blir ordentligt bakfull som straff….. Den fällan som inte var saboterade innehöll inga sniglar.

 

Imorgon tröskar vi lite längre från gårdscentrumet, då kör vi med två igen. 

Jag blåste rent den andra kärran från raps så nu är den med redo för vete.

 

Det finns så mycket roliga djur i rapsen. Undrar vad det här är för spindel? hade jag varit utomlands hade jag inte petat på den i alla fall.

Sidospårsbilder:

Solnedgången var fin även igår kväll. Sämre arbetsplatser finns det!
Jag behövde inte vara ensam inatt, det var gott om svin som gjorde mig sällskap. Denna herre var den som ville umgås mest.
70 hektar klarar inte Fendten utan att få lite matsäck..

 

Det ska bli spännande att se hur vetetröskningen går imorgon.