All halm är bärgad, nu får det regna!

Ännu ett av årets kapitel är nu avslutat, årets halm är nu pressad och borta från fälten.

Plastad halm

Det var redan fullt så det rann över i våra halmlager innan den sista halmen pressades. För att halmen inte ska stå ute och bli förstörd så valde vi i år att plasta den. Vi har gjort på lite olika sätt med halmen som inte får plats inne. Ibland har vi haft den ute och täckt den och ibland har det stämt så att den har fått stå inne i en av lagårdarna tills den fyllts med djur. Den här gången fick lösningen bli plastning. All halm som vi pressat kommer inte gå åt utan vi ligger på ett litet överlager för säkerhets skull, hellre för mycket än för lite. Det är inte säkert att halmen kommer att användas i år, är den plastad så kan den ligga ute länge utan att bli förstörd. Därför så plastade vi de sista 420 halmbalarna.

Här plastas det halm för fulla muggar.

 

Tur med vädret

Den senaste tiden har vi blivit lite bortskämda med det fina skördevädret. Man har nästan börjat ta det lite för givet och glömt bort att det kan regna. Idag blev vi påminda om att regn fortfarande existerar. I morse så visade vädret att det skulle komma en liten skvätt på eftermiddagen, därför så beslutade vi oss för att plasta med två plastare. Det var en himla tur det, för precis när vi var färdiga och hade parkerat för att ta en sen lunch så öppnade sig himlen. Bara för en kort stund och utan stor mängd, men tillräckligt för att det skulle ha avbrutit jobbet med halmen för dagen. Skönt att vi han klart. Ska man ändå gnälla lite på vädret (som ju är lite populärt i våran bransch), så hade det gärna fått kommit mer regn. För nu när vi är klara med både tröskningen och halmen så gör inte regn (i måttliga mängder) någon skada, snarare tvärtom tills vi ska börja så. Även om vi har haft kanon väder så har vi faktiskt haft ett regnavbrott i år, det var när vi pressade halmen efter norin-vetet.

Tittar man här har man svårt att tro att det ska komma något regn.
Här kan man nästan ana att nederbörd är på väg.
När vi fällt ihop och var på väg från fältet kändes det verkligen som att det skulle regna.
Precis när vi kom till gården öppnade sig himlen lite kort.
Efter pressning och plastning så hjälptes vi åt med att få undan balarna från fälten.
Nu är alla balar borta och alla är nu helt redo för växtodlingsår 2021.
Rapsen skulle inte må dåligt av lite regn. Även om fukt finns och det ändå är en ok uppkomst, så skulle regn boosta den lite så den växer ifrån lite fiender. Jordloppan har börjat äta på plantorna, så nu gäller det att ha lite koll.
PÅ två hektar (vallbrott av långliggande vall) av våran höstrapsareal så skulle regn verkligen göra nytta. Där var det inte många plantor som kommit igång. Här på bilden var ett att få ställen där den grot.

 

Vad skönt det känns att ha fått undan allt på fälten och inte ha något som ligger i vägen för jordbearbetnignen. Nu är bara frågan om hur mycket regn vi vill ha och om det är för sent att lämna in önskemål om kommande väder.