Färdigtröskade

Då var spannmålsskörden 2020 färdig för våran del och vilken fantastisk skörd det har varit. Bra väder, bra skörd och bra flyt.

Nytt rekord

 

Att bli klara den 18 augusti är ett rekord för oss, även om den där fjärde dagen gick åt. Vi har aldrig blivit klara så tidigt förr. Inte ens torråret 2018 var vi klara så här tidigt, då var vi klara 19 augusti och hade 200 hektar mindre att tröska. I år har det inte heller varit dåliga grödor att tröska, som man ju annars lätt kan förknippa med tidig skörd. Vi är även färdig torkade, utan att ens torka mycket. Att kunna tippa rakt in i lagringen utan att torka gör en hel del på ekonomin. Tröskan har gått 160 motor timmar och vi har tröskat 430 hektar.

Här tippar Christin årets sista vetelass.

Bra slutspurt

Att det skulle gå så här bra att tröska det sista vetet trodde jag aldrig. På sex och en halv dag (halvlånga dagar) så har vi lyckats tröska 265,7 hektar Julius-vete, det var 62 % av våran tröskareal. Det har även blivit några ton, hur många vet jag inte. Just nu har jag ingen kvalificerad gissning heller, men en okvalificerad gissning kommer här: 2483 ton är min grovgissning. När vi har gjort en inventering i anläggningen kommer en ny uppskattning. Den kommer vara mer kvalificerad och till slut när det är levererat kommer det riktiga resultatet. Jag vill förtydliga att detta är endast uppskattade siffror, vi vet inte det riktiga resultatet fören allt är vägt. Det kan bli både mer eller mindre… Jag måste erkänna att jag är väldigt otålig på att få veta det riktiga resultatet, men det är inte ens sålt än så det kommer nog ta ett tag.

Full fart in i slutet.
För tre dagar sedan stod det vete här, nu ligger det i silon.

Bästa till sist?

Jag tror att vi sparade det bästa till sist. Det skulle egentligen inte bli sist, men vi planerade om lite. Anledning till omplaneringen var liggsäd och bra väder. Det här med liggsäd är ju inte kul alls, i år har vi haft lite liggsäd, främst på två fält. Först så tänkte vi tröska dessa fält så fort dem blev mogna, så att det inte skulle komma regn på det och förstöra kvalitén. Men eftersom att väderprognosen inte visade regn och stenkörningsrisken med trasor som följd är större vi tröskning av liggsäd, så fick det vänta till sist. Stenkörning uteblev och det verkar som att det bästa fältet skördades sist. Det kan man nästan förvänta sig av ett fält som heter ”Bakom lagården”. Även om namnet antyder att det borde vara det bästa fältet, så tror jag att det var första året som det var högst skörd där (får dubbelkolla med den äldre generationen). Enligt uppskattning (obs uppskattning) så var avkastning på detta fält straxt över 11 ton/ha, fantastisk om så är fallet.

Det här är från det näst sista fältet som tröskades. Även här var det lite liggsäd.
Vi la även lite halm på de sista fälten.

 

Väldigt skönt

Det är väldigt skönt att äntligen var klara med skördandet av årets spannmål. Nu är skörden säkrad och den ska bara säljas till lämplig köpare. Även om spannmålsskörden nu är färdig så är inte växtodlingsåret 2020 helt avslutat än. Vi har fortfarande lite halm kvar att pressa och lite vall kvar att skörda, men nu börjar fokus på 2021 års växtodlingsår på riktigt.

När de andra tröskade

Som (nästan) vanligt så fick inte jag vara med i trösklaget idag heller, istället har jag ägnat mig åt bland annat pressen och halmpressning. Först så blev det lite åt en kund och sedan pressade jag lite hemma. Jag började även att avmontera BioDrillen från Swiften. Gårdagens rapssådd var den sista jag hade inbokad och Swiften ska nu få gå på lite jorbearbetning. Då är bara såenheten i vägen och riskerar att skaka sönder i onödan.

Halm är vackert
Fina vyer bjuder hösten på.
Innan pressen är välkommen hem när den varit på turné blåses den rent. Skönt med nya fyrkantspressar att det är lätt att komma åt överallt.
Färdigsått för i år? Fläkten tyckte det redan när det var tre ha kvar att så och intog någon slags viloposition. Som tur var gick det att så klart det sista….

 

Jag tycker att skörden har gått väldigt bra och är helnöjd med alltihop. Det har gått snabbt och det har blivit en bra skörd. Nu ska jag njuta av det här hela sista timmen av den här dagen, imorgon flyttas allt fokus på att etablera nya grödor. 

Vad gäller årets skördenivåer kommer jag uppdatera när vi har gjort en sista uppskattning och sedan när det är levererat. 

Hoppas skörden har gått/går bra för alla andra där ute!!