Fältstädning

Idag har jag städat det jag ställde till med igår och även efter mamma natur.

Måste städa

Det negativa när man klipper i ett dike med åker på båda sidor, är att man måste lägga det man klipper på åkern. Då måste man städa efter sig direkt. Klipper man mot skog kan man bara lägga ner riset/träden/buskarna direkt där man klipper. Då kan man låta det ligga så länge man vill, ibland för alltid. Nu var det i alla fall nödvändigt att städa undan riset på en gång, för det låg i vägen för plogen. Plöjningen är just nu det momentet som är viktigast att det rullar, så plogen får inte stanna bara för att jag inte hunnit städa.

Högarna måste väck snabbt.

Skotningen

För att städa använde jag 6800:an och skogskärra. Det är ett trevligt ekipage som skulle kunna konkurrera ut vilken skotare som helst. Skogskärran är en sån där maskin som inte används så mycket, men måste fungera när den väl används. Lite klurigt är det med sådana maskiner, det gäller att inte slarva med underhållet trots att dem inte rullar så mycket. Tur är att köra de flesta maskiner är som att cykla eller åka skridskor, man lär sig en gång sen kan man det (funkar inte alltid så). Det är nog därför det är så himla svårt när man kör en kran eller grävare som inte har samma reglering av funktionerna. Går tex rotorn åt fel håll mot vad man är van vi, så går det bara inte att använda den…. Nu är det i alla fall städat klart och inga rester från diket ligger på någon åker. 

Service innan start.
En bra grej med klippningen är att om man är noga när man klipper och gör bra högar, så går det väldigt fort att lasta med skogskärran.
Nästan fullt. Eftersom att jag inte kör något på väg, så kunde jag lasta lite som jag ville.
Det sista städade jag för hand.
Igår förmiddags (före)
Idag i eftermiddags (efter)
Kedjeröjaren har med städat runt fälten. Viktigt är att inte rovfågelpinnarna slinker med vi röjningen.

Mer städning

Jag fick ju som sagt var även städa lite efter moder natur idag med. Det handlade om lite stenar som hon glömt kvar på fältet. Nu var dessa stenar i vägen så jag fick ta hand om dem. Det handlade om stenar som har krupit upp med tiden och nu är i vägen för våra redskap. I år verkar många stenar ha krupit lite längre upp än vanligt och sitter lite lösare än vanligt. Dessa stenar grävs helt enkelt upp och forslas bort, om det går. Vissa stenar är för stora, andra är berg och vissa sitter som berg fast dem är små. Det blev en bra skörd av sten idag som kommer underlätta odlingen.

Vissa stenar är för stora/tunga för att gräva upp men våran grävmaskin. Då får man helt enkelt använda gravitationen och gräva ner dem.
Så djupt det går ska dem.
Precis när jag var klar med den här stenens hål, så sprack stenen. Då behövdes inte hålet längre, jag kunde enkelt lyfta upp stenen bit för bit. Typiskt….
Vissa stenar är större än andra.

Kultivering av körspår

Vi brukar plöja fälten i olika riktningar olika år, för att inte bygga vidare på ojämnheter. I regel plöjer vi aldrig i samma riktning som vi sår och tröskar. Som vanligt finns det massa bra anledningar till detta, men jag tar dem vid ett senare tillfälle. I år så passade det bäst att plöja ett fält i den ”förbjudna riktningen”. Tyvärr så verkar det vara ett litet trilsket år för plogarna i år, och i körspåren så blev det inte riktigt 100 % bra. Farsan blev inte riktigt nöjd med resultatet, så åtgärd behövde sättas in. Just det här med hårda körspår och hur det ska åtgärdas är något som vi letar lösning på. Tills vi har kommit på något bra så får Swiften vara lösningen till detta. Jag kultiverade körspåren innan farsan kom med plogen. Det gjorde tydligen nytta och resultatet efter plogen blev bättre.

Här tycker jag att resultatet blir bra, men ett körspår närmar sig.
Swiften kallades in och som vanligt gjorde den ett bra jobb.
Svårt att se men det ser bra ut tycker jag.
Väderstad och Kverneland få hjälpas åt för bästa resultat

Imorgon ska det sista på harven göras i ordning för nu närmar sig sådden…