Sådden närmar sig

De första 60 hektaren är nu färdig plöjda och snart är det dags att så.

Tidig sådd

Enligt mig så är tidig sådd med bra markförhållanden en av de viktigaste faktorerna för att få hög skörd. Vi har absolut plockat de bästa skördarna efter tidig sådd.  Just nu har vi bra förutsättningar att inte packa och kladda på fälten i onödan, vi vet inte hur det ser ut om någon vecka. Enligt prognosen verkar det bli ganska så rejäla mängder nederbörd from fredag kväll. Får vi de mängder regn som prognosen visar så kommer det ta ett tag innan vi kommer ut med såmaskinen igen. I alla fall utan pack och kladd förhållanden. 25 augusti har vi satt som första sådatum på höstvete, efter det så sår vi när vi kan. Det finns ju vissa risker med att så tidigt, men risker finns ju med allt. Mer om detta senare.

Norin

Först ut för sådd är 60 ha där vi ska ha tidigt vete, våran tidiga sort är Norin i år igen. Vi sår i regel alltid de tidiga vete-sorterna först, det känns mest rätt. Jag upplever att Norinet inte har samma kompensationsförmåga som Julius som är våran andra sort. Norinet bestockar sig sämre, framför allt på våren. Därför ger vi det ett litet försprång med att vara först ut.

Ingen sådd..

utan redskap! Vi använder oss av harv i bearbetningen innan sådd. Eftersom att vi ska börja harva imorgon så är det ju bra om den är klar då. Det var vad jag har roat mig med största delen av dagen, att fixa harven. Den är nästan klar det ska bara småfixas några grejor imorgon. Jag och mor har bland annat bytt alla däcken på den idag. Imorgon är det dags för mig att kasta mig på såmaskinen. Det är ju min första säsong med den maskinen, så måste Mattias-anpassa den lite grann och se till så att allt är redo för sådd. Får se hur mycket jag hinner extrautrusta den imorgon, för på torsdag måste den vara redo för sådd. Det är på torsdag vi siktar på att komma ingång med sådden.

här får harven nya däck.
Som inte helt ovanligt kom det något emellan. Här har en ås spruckit för farsan.
Som tur är så ha vi en extra ploga som vi om vi vill kan plundra på delar.
Det blev inge långt stillestånd, så farsan blev klar med det han skulle idag.

 

Höstraps

Jag har förstått att det verkar vara väldigt ojämn uppkomst på höstrapsen runt om här i området. På vissa ställen är den inte alls bra och andra tvärtom. Jag tänkte därför dela med mig lite från växtodlingsår 2017. Då såg våran raps inte alls rolig ut, fören började blomma egentligen. På vissa m2 fanns det bara en eller två plantor. Till slut så skördade vi 4733 kg/ha i snitt på ca 43 ha (hela våran rapsareal). Detta var levererad och vägd vara. Det blev alltså ganska så bra i slutändan.

15 september 2016 såg det ut så här. Inte tjockt med plantor inte!
Det här var 28 augusti 16. Ett av de bättre ställen på ett fält. Även här ser det lite glest ut.

2021 raps

Idag så hittade vi de första kålbladstekle-larverna i de sådda raps fälten. Än så länge är dem inte så många, hoppas det fortsätter så.
Nu kommer det till och med plantor i det där hemska vallbrottet. Hoppas dem tar sig, det skulle vara bra för marken.