En riktigt bra skitdag

Skitspridning stod på tapeten idag. Därför handlade denna dag om positiv skit, negativ skit får hålla till någon annanstans.

Två spridare och en grävmaskin

Var arbetslaget som ansvarade för dyngspridningen idag. Jag satt i grävmaskinen och ansvarade för lastningen. De båda skitspridar-ekipagen ägs av två olika entreprenörer här i trakten och kördes idag av Per och Rickard. Det var första gången på länge som vi hade två skitspridare här på länge, men det kommer nog vara två även i framtiden från och med nu. Hela kedjan passade bra ihop och det blev inte mycket dötid för någon. Det blev inga långa uppehåll för mig direkt, jag satt och slevade i stort sett hela tiden.

Här står Per och Rickard och väntar vid dagens andra hög.
Här är en på väg in och en på väg ut.
En Johnny Hjort fick vara med bland Casearna och köra.

Lasta med grävmaskin?

Ja, varför gör vi det? Det är egentligen ganska enkelt, för att det är det bästa sättet enligt oss.

  • Det går fort, har man bara snurr på allting hela tiden så går det väldigt bra.
  • Bra för spridningen. När jag sitter där och slevar med grävmaskinen så blir väldigt bra sönderdelat redan innan det är i spridaren. De blir nästan som ett steg till o spridningen.
  • Skonsamt mot marken. Grävmaskinen kan stå stilla på samma plats under hela lastningen, därför begränsas markpackningen. Man slirar inte runt i någon viktad traktor eller ting lastmaskin och förstör marken.
När det är torr skit så brukar jag stå upp i högen. Det är lite ostadigt, men jag tror att det går fortast att lasta så. 
Här var det lite blötare så jag fick stanna på marken.
Får man stora skopor går det fortare att lasta.
Jag behöver inte var orolig för att lasthöjden ska räcka.

För fort

Ibland händer det att någonting går för fort, så var det idag. Vi hade lite lätt räknat med att köra dynga både idag och imorgon, men vi var klara redan idag och med marginal också. Redan klockan 16:10 var skiten slut och sista spridaren körd Jag har alltså tjänat en hel dag, det är inte alls dumt. Under dagen har det spridits ut 80 stycken lass med dynga. Detta ifrån tre olika högar och mellan två av dem var jag tvungen att flytta med trailern. Trots dessa flyttar så låg vi på ca 10 lass i timmen det tycker ,jag är bra. något jag tycker är bra. Det har verkligen gått undan idag och vi körde idag ut hela våran årsproduktion av djupströbädd.

Gick det för bra? I bakgrunden ser man farsan och plogen som är nästan hack i häl .
Så här såg den torrare ut
Här är den lite blötare och innehåller även gödsel från våra skrapgångar.

Djupströbädd

Det som spreds idag var djupströdd och det las 20 ton/ha. Djupströbädden gör verkligen stor nytta i marken. Det har vi verkligen sett, vi har haft områden där det knappt har växt något alls och där plockar vi nu höga skördar. Där har djupströbädden haft en ledande roll.

Nu blir inte inlägget längre för tröttheten slog in och duntäcket i sängen ropar. Vi får prata mer skit senare…. Men eftersom att jag frigjorde lite tid så fick jag tid att tvätta av grävmaskinen och gödningsspridaren, nu är dessa rena och gödningsspridaren är nu redo för vinterdvala.

 

Här tvättar jag bandstället, så vi är redo för nästa utryckning när det behövs.
Både trailer och ,maskin är nu hyfsat rena och duger för att använda..