Just nu är det blött

6 september, 2020

onödigt blött till och med. Nu har det ju redan regnat lagom….. Det verkar just nu inte som att vädret följer sin prognos, utan tar alldeles för mycket egna initiativ.

Onödigt gnäll

Eftersom att vädret inte verkar anpassa sig efter oss, så får väl vi anpassa oss efter det. Hur mycket vi än vill, så kan vi inte påverkar vädret. Därför är det nog bäst att inte lägga energi på att gnälla på vädret, vi får istället lägga energi på annat istället. Till exempel så kan man ju förbereda sig på vad som ska hända när vädret väl är rätt. Skulle jag gnälla på vädret i alla fall just nu så skulle det vara att det regnade idag, fast det inte skulle det enligt min prognos….

Det skulle ha varit en regnfri söndag. Snart dags att skriva ett öppet brev till vädret?

Redo för sådd

Precis när regnet som stoppade oss kom, så hade jag precis fällt ut såmaskin på fältet och skulle köra igång. Det var ju egentligen tur att det kom innan jag hann dra igång, så det inte kom när jag var på andra sidan fältet. Då slapp jag packa det såförberedda i onödan och kunde bara enkelt backa ut på vägen utan att kleta runt på fältet. Det har varit en väldigt osäker dag med skurar som har cirkulerat runt oss hela dagen. I normala fall brukar man ju prata om lokala skurar, idag tror jag man kunnat prata om lokalt uppehåll istället. Det verkade länge som att där vi skulle börja så nu ikväll skulle klara sig utan störande nederbörd, men så blev inte fallet och nu sitter jag hemma istället för i traktorn.

Precis när jag skulle börja så så blev det så här.
Lite hagel med dagen till ära. Skönt att man inte hade något kvar att tröska när dessa skurar kommer.
Jag fick slå i backen istället för att sänka maskinen. Undrar när detta torkar igen?
Så här långt hann jag i alla fall komma. Det får bli ett annat startdatum nu.
Vi fick ge vika för vädret och får ta nya tag en annan dag.

Vad händer nu?

Det vi skulle ha börjat så idag var höstvete av sorten Julius. Det är ca 260 ha som ska sås och av dem är nu ca 134 ha plöjda, 50 ha kultiverade, 60 ha stubb och 16 ha (var) färdigharvat för sådd. Nu gäller det att anpassa sig efter vädret och vara på hugget när det väl går. Vi trodde att vi hade anpassat oss lite efter vädret. Eftersom att vi igår plöjde upp torr jord, som vi tänkte så innan regnet som är prognoserat till tisdag. Så blev det inte, så nu får vi se vad vädret gör. Sen får vi försöka anpassa oss. Det verkar ju vara lite ostabilt höstbruksväder den kommande veckan.Vi har ju lite att plöja kvar, men jag vet inte om vi kommer plöja det fören vi ser att det går att så. Orörd stubb kan ju vara lite av ett trumfkort om det blir blött, det tål ju mer regn och man kan sen vända upp torr jord att så i. Än så länge har vi gott om tid på oss att så och hoppas att bra förutsättningar är på väg.

Vi plöjde även några hektar i förmiddags.
Jag tror inte att såmaskinen kommer bli så mycket mer dammig nu i höst.
Men förhoppningsvis kommer den inte se ut så här något mer…
I morse när jag kopplade på harven så kändes regnet långt borta.
Samma sak igår morse.
När jag satte på dubbelhjulen efter lunch var himlen blå.
Men så fort jag kopplade på såmaskinen så började det skura. Här regnade som tur var bara på gården och inte där vi skulle så.
Dessa frön står nu på tur för att få komma i backen.

Trotts att jag egentligen skulle vilja sitta och så nu, så tröstar jag mig med att de ca 135 ha (raps och Norin-vete) som vi redan har sått ser bra ut. Imorgon tar vi nya tag och hoppas på lite torrväder. 

 

Så eller inte så?
Nu plöjer vi med 5 + 6 skär