Så eller inte så?

7 september, 2020

Ja, det är frågan och svaret är inte alltid självklart. Det finns så mycket att ta hänsyn till.

Går det eller går det bra?

Om det går eller går bra är inte alltid samma sak. Även om det inte är bra förutsättningar så kan vi ju fylla såmaskinen, blåsa ut lite frön, kladda ner det och kalla det för ett höstvetefält. Då har vi ju i alla fall sått, synd bara att det då egentligen inte blev bra på något sätt. Sår vi under fel förhållanden så riskerar vi ju inte bara dålig skörd på det vi sådde, utan även det som ska sås i framtiden . Vi förstör marken lite grann helt enkelt och det vill vi ju inte göra, vi vill ju både så och förbättra marken. Återigen det här med långsiktigt tänkande, även om det inte är lätt i alla situationer. Än så länge har vi ju gott om tid på oss för höstsådd, så vi tänker inte stress-kladda ner något. Vi tänker inte heller låta någon chans gå till spillo, men det ska minst gå lite bra.

Dagens så beslut

Igår kväll efter regnet så såg det mörkt ut för sådd idag, och det var samma känsla i morse.

Det var inte direkt torrväder i morse, plogen fick gå..

Det gäller ändå att vara på tå så man inte missar någon chans. Det kom inte lika mycket regn överallt, det som vi hade kultiverat hade fått mycket mindre mängd. Därför väcktes en tanke om att så det idag, och att i såna fall så direkt i det kultiverade utan harvning. Så här såg det ut:

Det ser ju torrt och bra ut det här! I alla fall på ytan…..
När man sedan grävde bara några cm ner så var det fortfarande fuktigt och kladdigt. De bollar man kramade gick inte att ha sönder lätt.

Enligt oss så var det fortfarande för surt under ytan för att köra. Det hade nog gått, men det kommer nog troligtvis gå bättre senare och bli ett bättre resultat. Vi är livrädda för att trycka sönder marken, vilket vi gör om vi inte tar hänsyn till förhållandena. Jag tycker att det känns som att man har ett ansvar mot marken att inte misshandla den..

Ett av de andra alternativen vi hade var att så det som vi skulle ha sått igår kväll. Så här såg det ut:

På förmiddagen var det fortfarande lite surt i ytan.
Även om det var blött i ytan så var det faktiskt torrt under ytan. Det var finn struktur och det väckte förhoppningarna om att kunna så detta. Det var bara att vänta och kolla igen senare.

Väntans tider

Medan jag väntade på att det eventuellt skulle gå att så, så fixade jag med lite annat. Bland annat detta:

Jag lastade gödning och utsäde på släpet så vi är redo vart vi än ska och så. Här är det lastat och ska bara stroppas så är det redo för utryckning. Nu står det stroppat och klart under tak, så det bara är att kroka på närhelst vi ska igång.

 

Jag är inte helt nöjd med första sådden jag gjorde, det blev små vallar mellan varje såmaskinsdrag. Ser ni dem?
Så här ser dem ut. Det tar lite längre tid för vetet att titta upp här. Det är kanske inte jätte skördenedsättande, men tillräckligt irriterande ändå. Det ska byggas bort om det går.
Jag bygger ut efterharven och hoppas på jämnare resultat. Detta fungerade på våran gamla maskin.

 

Det blev en pinne till på varje sida.
Tur att lagen om all jävlighet finns, idag utnyttjade jag den. Det var sisådär med blåst ute idag, därför torkade det lite långsamt. Men så fort jag tog fram svetsen så började det blåsa. Det slår sällan fel när man tar fram gas-svetsen och ska svetsa utomhus så blåser det.

Bra till slut

Framåt kvällen så hade det torkat upp så pass bra att det gick bra att så, det trodde jag aldrig igår kväll eller i morse. Men ungefär 24 timmar efter regnavbrottet så sådde jag med vad jag tror var ett bra resultat. Det var ju som sagt var torrt (inte kladdigt) både på ytan och under vid sådd.

Ser väl inte så dumt ut? Detta är precis innan dagens sådd.
Fröna hamnade bra och inte konstigt nog i fuktig jord.

 

Till och med den sämsta vändtegen blev skaplig.
Nu är det fältet sått och det innebär att de första 16 hektaren Julius nu är i backen.

 

Härligt med dagar som blir bättre än vad man tänkt. Imorgon är det en ny härlig dag, vem vet jag har kanske sått ytterligare hektar vid denna tid imorgon.. 

Nu öppnar jag landskapet
Just nu är det blött