Nu öppnar jag landskapet

9 september, 2020

I väntan på så-väder och att det ska torka upp, så ägnar jag mig åt lite fältvård. Idag stod klippning av skuggande buskar och sly på schemat. Vi blir inte bara av med skuggan, det blir snyggt med och ett mer öppet landskap. Eller vad tycker ni?

Innan, fullt med skymmande vegetation.
Efter, mer öppet och enligt mig vackrare landskap

Ingen skog på åkern

Svårare än så är det inte! Jag gillar skog och även sly, men det ska vara på rätt plats. Det ska inte vara i vägen för matproduktionen på våra åkrar. Träd och buskage i för nära anslutning till åker innebär en del problem, bla skuggning av åkern och slitage på maskiner (när dem skrapar emot). Därför så försöker vi hålla undan dessa från våra åkerkanter, det är en återkommande syssla. För att hålla rent runt fälten så kör vi inte bara med kedjeröjaren (varje år), utan kompletterar med klippning med grävmaskin (efter behov).

Hejdå skuggan

I kampen för att få jämnare fält så ingår ju även vändtegar. En av grejorna som drar ner vändtegarna något mot resten av fälten kan vara skuggningen. Den bidrar till senare torkning och ojämnare fältförhållanden. Vissa år så torkar inte de skuggiga partierna och man sår även fast de är lite blötare, för resten av fältet är ju bra. Då hamnar man lätt i en ond cirkel. Kladdar man så försämrar man ju jordens status och den kommer få svårare att torka upp, ge sämre skörd med sämre rotsystem. Det blir alltså sämre och sämre nästan för varje år, då gäller det att sätta stop för detta. En av åtgärderna är att ta bort skuggan, det var i alla fall den insatsen som vi just nu kände att vi får mest utväxling för.

Här var det skugga och blött innan jag klippte, buskarnas skugga syns längre bort på bilden. Det är fortfarande blött men nu finns bättre förutsättningar för att det ska torka.
Skuggan håller jag här i Hummern.

Det finns fler vinningar med att klippa bort buskarna:

Här växer dem mot staketet och är i vägen för staket-underhåll.
Samma plats som ovan, nu syns staketet.
Eftersom att jag har snurran på så är det lätt att klippa fram staketet.

Mer innan och efter bilder_

Innan

 

Efter.Blir det bättre?

 

Innan, ljust men mörkt.
Efter, mörkt men ljust

Olika effektivt

Jag har idag klipp en sträcka på ca 1,4 km. Det är klurigt när man klipper utmed ett staket och måste lägga allt det man klipper på ett bra sätt, då tar det lite tid. Det är mycket smidigare när man bara kan klippa på och inte behöver bry sig om hur man lägger ner det man klippt. Det syns på filmen vilken skillnad det är, i slutet så klipper jag och bara lägger ner där det passar bäst för effektivitetens skull.

Här kommer en liten film från dagens klippning:

 

Förutom klippning så har plöjningen fortsatt och nu är det inte mycket kvar att plöja. Det verkar ju just nu som att det är bättre så-väder på gång och att vi snart kan åka på fälten igen.

Imorgon ska jag vikariera i plogen ett litet tag, sen fortsätter fältvården (tror jag).

Mer förbereda än planen
Så eller inte så?